Nationalizarea efectiva a celui mai mare constructor auto american ar face parte dintr-un schimb major de datorii pentru capital, in timp ce GM incearca sa scape de 44 miliarde dolari din datoriile de 62 miliarde dolari catre guvernul american, sindicate si detinatori de obligatiuni, potrivit NewsIn.

Dar planul constructorului a fost clasificat aseara ca fiind "nici rezonabil, nici adecvat" de catre detinatorii de obligatiuni care ar primi numai 10% din titlurile companiei, fortati sa deprecieze active de miliarde de dolari. Actionarii curenti ar ramane cu numai 1% din actiunile grupului.

GM a avertizat ca, in cazul in care creditorii sai nu accepta planul, va declara faliment si se va lasa pe mana justitiei. Fritz Henderson (foto), directorul executiv al GM, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca "daca situatia nu se poate rezolva fara interventia curtii de justitie, vom actiona in instanta si vom restructura compania sub legile aplicate institutiilor falimentare, in cazul in care acest lucru este necesar".

In contextul in care incearca sa supravietuiasca, GM a redus cheltuielile prin unele masuri care includ concedierea a 23.000 de angajati pana in 2011, inchiderea a 16 din cele 47 de fabrici din Statele Unite si reducerea cu 42% a numarului dealerilor.

"Nimanui nu-i place aceasta situatie, dar este datoria noastra sa facem ceva pentru a o rezolva. Trebuie sa avem un model de afaceri mai stabil pentru ca nu dorim sa mai intalnim astfel de probleme pe viitor", a mai spus Henderson.

In urma planului companiei, Departamentul Trezoreriei Statelor Unite si sindicatul muncitorilor din industria auto ar primi 89% din companie, impreuna. In schimb, guvernul va depreciat jumatate din imprumutul de urgenta primit de GM prin contribuabilii americani.

Actiunile sindicatului vor inlocui miliarde de dolari care vor fi puse intr-un fond pentru acoperirea asigurarilor de sanatate ale angajatilor.

De asemenea, GM a oferit 10% detinatorilor de obligatiuni carora le datoreaza 27 miliarde dolari. Pentru fiecare 1.000 de dolari in obligatiuni, detinatorii acestora vor primi 225 de actiuni, putin peste 550 dolari, la pretul de astazi de pe piata.