Compania auto Porsche SE a anuntat o scadere cu 15%, la 4,64 miliarde euro, a vanzarilor din cele noua luni incheiate pe 30 aprilie, din cauza recesiunii care a descurajat clientii sa cumpere vehicule modelul Cayenne, relateaza Bloomberg.

In aceeasi perioada a anului trecut, compania inregistrase vanzari de 5,46 miliarde dolari, potrivit unui comunicat al producatorului auto.

Oficialii Porsche au subliniat ca veniturile si castigurile vor scadea in acest an fiscal, din cauza "performantei financiare slabe" din primele trei luni din 2009, anunta NewsIn.

Scaderea vanzarilor va diminua optiunile companiei de platire a datoriilor de peste 9 miliarde dolari capatate de pe urma cumpararii unui pachet majoritar de actiuni la Volkswagen AG, cel mai mare producator auto din Europa.

Porsche ar putea vinde un pachet de cel putin 25% din actiuni, care ar acorda drept de vot, statului Qatar, pentru pana la 2,5 miliarde euro, marcand prima data in istoria de 78 de ani a companiei cand un investitor extern ar detine o astfel de participatie.

Actiunile Porsche s-au depreciat cu 2,3%, la 43,57 euro/actiune, acestea ieftinindu-se cu 16% anul acesta.

De asemenea, datoriile nete ale companiei s-au triplat dupa ce Porsche a marit participatia detinuta la Volkswagen, de la 42,6% in octombrie, la 50,8% la inceputul lui 2009.

Totodata, recesiunea care a cuprins majoritatea economiilor din toata lumea a afectat sever performanta producatorilor auto.

Astfel, vanzarile din mai ale rivalului Porsche, Audi, au scazut cu o rata anuala de 6,1%, la 82.800 vehicule, in timp ce livrarile pe cinci luni s-au redus cu 12%, la 374.750 vehicule. Luna trecuta, vanzarile BMW, cel mai mare producator mondial de masini de lux, au scazut cu 18%, la 109.042 masini.

Livrarile Porsche in cele noua luni analizate au scazut cu 28%, la 53.635 vehicule, in contextul in care vanzarile modelului Cayenne au scazut cu 25%, la 24.689 vehicule.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »Citeste si
Porsche pregateste o versiune plug-in hybrid pentru Cayenne Coupe