80% dintre candidatii romani care au sustinut examenul Cambridge English: Advanced (CAE) in 2014 au obtinut atestatul. Astfel, Romania se plaseaza printre tarile cu cei mai performanti candidati din lume, arata statisticile Cambridge English Language Assessment.

In 2013, rata promovarii a fost de 74%. Alte tari europene cu performante asemanatoare la examenul CAE au fost Olanda, Austria, Suedia, Slovenia, Germania si Polonia.

Examenul Cambridge English: Advanced este foarte popular in randul elevilor de liceu, care au nevoie de un atestat de limba engleza pentru a studia in strainatate sau pentru a-si dezvolta o cariera intr-un mediu cu componenta internationala.

"Suntem incantati sa vedem ca studentii romani obtin rezultate atat de bune. Acest lucru reflecta munca pe care o depun la clasa alaturi de profesorii lor", spune Sarah Ellis, sef al Departamentului de Evaluare Cambridge English Language Assessment pentru sudul Europei.

Totusi, unde gresesc romanii la examenul Cambridge

Potrivit datelor Cambridge Learner Corpus*, candidatii romani tind sa omita la testele scrise unele litere mute (‘wich’ in loc de ‘which’), iar succesiunile de cate trei vocale le creeaza dificultati. O greseala des intalnita este, spre exemplu, ‘beatiful’ in loc de ‘beautiful’. Si sufixul ‘–ful’ este adesea scris gresit (‘helpfull’ in loc de ‘helpful’) de candidatii romani, care tind totodata sa uite de articolul ‘the’. O alta dificultate pentru candidatii romani este ordinea corecta a cuvintelor in propozitiile care contin adjective si adverbe.

Totusi, aceste erori pot fi evitate prin activitati simple si practice menite sa-i ajute pe elevi sa depaseasca dificultatile legate de invatarea unei limbi straine. Astfel, recent a fost organizat evenimentul Cambridge Days in Bucuresti, Cluj si Constanta, la care au participat sute de profesori pentru a afla exemple de activitati antrenante in clasa si informatii despre cum pot fi exploatate resursele online si social media.

*Cambridge Learner Corpus este o baza extinsa de informatii care cuprinde circa 200.000 de teste scrise ale candidatilor Cambridge English din intreaga lume. Specialisti ai Cambridge University Press verifica atent aceste teste pentru a identifica cel mai des intalnite erori facute de candidati, in functie de mai multi factori, precum limba materna, nationalitate, varsta sau nivel de limba. In baza acestor studii, Cambridge University Press produce materiale specifice pentru a oferi ajutor acolo unde este nevoie.

Despre Cambridge English

Cambridge English Language Assessment are cea mai mare gama de atestate pentru cursanti si profesori din intreaga lume. 4 milioane de candidati din peste 130 de tari participa la examenele Cambridge English, recunoscute de peste 15.000 de universitati, angajatori, guverne si alte organizatii.

Sursa foto: Examen/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »Citeste si
Cat te costa examenul Cambridge