Mai mult de 360.000 de romani inactivi declarau anul trecut ca isi doresc sa lucreze, insa nu faceau nimic in sensul acesta si nu isi cautau locuri de munca. Aceasta cifra este in scadere cu 4,9% fata de anul anterior, arata datele Institutului National de Statistica.

De asemenea, persoanele din aceasta categorie nici nu se aratau disponibile sa inceapa lucrul.

Ponderea persoanelor subocupate in totalul populatiei active a fost in anul 2015 de 2,9%, cu 0,3 puncte procentuale mai mare decat in anul precedent.

Pentru a oferi o imagine completa a situatiei si evolutiei pietei muncii, INS publica, cu periodicitate anuala, un set de 3 indicatori, reprezentand categorii de populatie ocupata sau inactiva avand unele similitudini cu populatia in somaj si grade diferite de atasament fata de piata muncii (comparativ cu situatia standard a categoriei din care fac parte) si anume:
- persoane subocupate;
- persoane inactive care cauta un loc de munca, dar nu sunt disponibile sa inceapa lucrul;
- persoane inactive care nu cauta un loc de munca, dar sunt disponibile sa inceapa lucrul.

Ultimii doi indicatori alcatuiesc impreuna „forta de munca potentiala aditionala”.

Romanii care vor sa munceasca mai mult la locul de munca

Pe de alta parte In anul 2015, 268.000 de persoane ocupate cu program partial doreau si erau disponibile sa lucreze mai multe ore decat in prezent, fiind considerate persoane subocupate. Aceasta categorie de persoane a reprezentat 2,9% din populatia activa, 3,1% din populatia ocupata si 31,6% din numarul total al persoanelor care lucrau cu program de lucru partial. Fata de anul precedent, numarul persoanelor subocupate a crescut cu 30.000.

Sursa foto: Lincoln Rogers, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri