Educatia, si, in special, cea timpurie, este domeniul pentru care autoritatile din Romania ar trebui sa creasca cat mai curand investitiile, capitalul uman fiind una dintre cele mai importante resurse pe care le are o tara, pentru a evolua din punct de vedere economic, o spun la unison experti internationali.

Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF in tara noastra, a aratat ca Romania nu-si poate permite sa nu investeasca mai mult in educatie, in special in cea prescolara, mai ales in contextul in care bugetul alocat invatamantului romanesc este cel mai scazut din randul statelor din Uniunea Europeana.

"Romania ar trebui sa isi creasca investitiile financiare in educatia timpurie, pentru a se alinia cu alte state europene, inclusiv cu cele din Europa de Vest. Acesti bani ar trebui investiti cu atentie, iar noi recomandam doua directii, respectiv pentru majorarea numarului de copii vulnerabili, din comunitati sarace, romi si copii cu dizabilitati, din gradinite si pentru cresterea calitatea educatiei, in particular a celei prescolare", a spus Blanchet.

Aud adesea ca Romania nu isi poate permite sa investeasca mai mult in educatie. Eu as pune ca Romania nu isi poate permite sa nu investeasca in educatie, in special in cea timpurie.

Pentru a sublinia importanta educatiei, Blanchet adaugat ca o serie de studii au aratat ca angajatorii din intreaga lume, inclusiv cei din tara noastra, pun tot mai mult accent pe inteligenta emotionala, mai presus de cunostintele tehnice ale angajatilor. Cu toate acestea, companiile constata ca angajatii lor nu detin acest tip de abilitati, care pot fi deprinse acasa, insa pot fi imbunatatite si dezvoltate in educatia prescolara.

Sursa foto: DeeMPhotography/Shutterstock.com

"Companiile private cauta oameni care pot lucra in echipe, care sunt motivati, care stiu sa comunice, sa previna si sa rezolve conflicte si sa vina cu solutii in situatii necunoscute. Aceste abilitati pot fi deprinse acasa, insa scoala este locul unde pot fi dezvoltate", a explicat Blanchet.

Viitorul Romaniei depinde de educatie

De asemenea, Mark Alter, profesor in psihologia educatiei la Universitatea New York, a precizat ca Romania trebuie sa investeasca in oameni, pentru a creste nivelul viitorilor angajati din piata muncii.

"Pentru a creste calitatea angajatilor, Romania trebuie sa investeasca in capitalul uman, ceea ce inseamna ca trebuie sa investeasca in primul rand in copii, care au nevoie de oportunitatea de a invata. Viitorul Romaniei depinde de educatie, niciunui copil nu trebuie sa i se interzica dreptul la educatie, pentru ca fiecare copil are capacitatea de a invata", a mai spus Alter.

Si Daniel Frank, director adjunct Ready Nation, organizatie preocupata de viitorul tinerilor, a aratat ca succesul economiei unei tari se bazeaza pe calitatea angajatilor.

"Succesul economic al unei tari depinde de forta de munca viitoare, de investitiile in cea mai de valoare resursa, care este capitalul uman", a spus Daniel Frank.

Fiecare dolar investit in educatie timpurie aduce beneficii de pana la 17 dolari

Reprezentantul UNICEF a reiterat ideea ca investitia in educatia prescolara este cea mai buna investitie pe care o pot face autoritatile, cu beneficii care pot ajunge la 6-17 dolari pentru fiecare dolar investit (cifre rezultate din studii in SUA - n.red), mai mari decat in educatia universitara.

Romania a facut o multime de progrese in ceea ce priveste educatia timpurie in ultimul deceniu, insa exista inca o serie de provocari, printre care cele mai importante sunt bugetul mic destinat educatie si slaba pregatirea a cadrelor didactice.

"Un studiu arata ca bugetul educatiei in Romania este cel mai mic din UE, dupa ce a scazut dramatic odata cu criza economica. Acest buget este in usoara crestere acum, insa nu a ajuns la nivelul de dinainte de criza. Iar ponderea bugetului pentru educatie prescolara a scazut si mai mult, in timp ce cel pentru universitar a crescut. (...) Intampinam inca unele provocari, unii profesori se plang de lipsa trainingurilor, gradinitele sunt slab dotate, toaletele nu sunt corepunzatoare", a adaugat Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF in tara noastra.

In acest context, ministrul Educatiei Adrian Curaj a aratat inca o data ca invatamantul public are nevoie de sustinerea partenerilor privati pentru a se dezvolta.

"Nu ne asteptam ca zona privata sa ia rolul celei publice, insa zona privata este cea care inoveaza si poate sa piloteze o idee pana la faza la care poate sa fie suficient de matura, incat sa fie preluata de un stat antreprenorial. Mai mult, zona privata trebuie sa puna niste resurse", a precizat ministrul de resort.

Si Gabriel Biris, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, a aratat ca trecerea de la stat in curs de dezvoltare la tara dezvoltata poate fi realizata prin investitii in educatia timpurie.

”Singurele tari care au reusit sa treaca de la statul de subdezvoltate sau in curs de dezvoltare la cel de dezvoltate sunt acelea care au investit masiv si de timpuriu in educatie, precum Coreea de Sud, Israel si Estonia. In Romania ar putea fi repuse in practica politici care existau anterior in tara noastra si a nume incurajarea existentei creselor profesioniste. Nu poti sa vorbesti de crestere demografica, de cresterea natalitatii in conditiile in care Romania nu gasesti bone calificate. Pentru ca noi nu avem aceasta profesie incetatenita. Anterior au existat crese profesioniste, in care lasai copilul cu incredere”, a declarat Biris intr-o conferinta de presa organizata de UNICEF.

Banii pot fi luati de la asistenta sociala

Secretarul de stat de la Ministerul de Finante a oferit si o solutie pentru finantarea investitiilor necesare dezvoltarii invatamantului, el aratand ca pot fi identificate resurse financiare in fondurile destinate asistentei sociale.

Biris a spus ca "pomenile electorale", concretizate prin bani alocati asistatilor sociali, ar putea constitui resurse importante pentru educatia din Romania.

Sursa foto: wavebreakmedia, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri