Sefii companiilor din sectorul de comert estimeaza concedieri, in timp ce directorii firmelor din celelalte sectoare se asteapta la o crestere a activitatii in majoritatea sectoarele economice in perioada iulie-septembrie si la o stabilitate a numarului de salariati in cele mai multe domenii

Datele arata o schimbare de tendinta fata de raportul anterior privind tendintele economice, publicat la finalul lunii iunie, care indica o crestere a activitatii in toate sectoarele pentru perioada iunie-august si noi angajari in aproape totate sectoarele, conform News.ro

Sectorul constructiilor, cele mai mari asteptari in ceea ce priveste cresterea activitatii

Cea mai mare crestere a activitatii, in intervalul iulie-septembrie, este asteptata in constructii, cu un sold conjuctural de +21%, comparativ cu 26% in intervalul anterior. Soldul conjunctural reflecta diferenta dintre asteptarile pozitive si cele negative exprimate de catre managerii chestionati. Un sold pozitiv reflecta un numar mai mare de companii care au asteptari de crestere a activitatii sau a comenzilor, in timp ce un sold conjunctural negativ reflecta asteptari de scadere a activitatii in sectorul analizat.

De asemenea, in comert, managerii se asteapta la o crestere importanta a activitatii, cu un sold conjuctural de +16%, iar in servicii soldul este de +15%. In schimb, managerii au asteptari ceva mai moderate in privinta activitatii din industria de prelucrare, cu un sold conjunctural de +8%, insa exista diferente mari intre sectoarele industriale.

"Pentru activitatea de fabricare a altor produse din minerale nemetalice se va inregistra tendinta de crestere (sold conjunctural +31%), in timp ce pentru fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, tendinta va fi de scadere (sold conjunctural -24%)", se arata in raportul INS.

Desi se asteapta la o crestere a activitatii in toate sectoarele, managerii prevad o stagnare a angajarilor sau chiar scaderi.

Astfel, in constructii se asteapta o usoara majorare a numarului de salariati, cu un sold conjunctural de +7%, in timp ce in servicii si in industrie sunt estimate cresteri nesemnificative, cu solduri conjuncturale de +4%, respectiv +3%.

In comert, numarul de angajati este prevazut sa scada semnificativ pana la finalul lunii septembrie, cu o diferenta intre estimarile pozitive si cele negative de -17%.

Ancheta Institutului National de Statistica mai arata ca managerii se asteapta la o crestere a preturilor in comert pana in luna septembrie, cu un sold conjunctural de +9%, si la majorari moderate ale preturilor in celelalte sectoare.

Citeste si:
Primaria Capitalei vrea sa devina dezvoltator imobiliar
Primaria Capitalei vrea sa...

Sursa foto: Kuzma / Shutterstock pzAxe/shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Constructiile fara autorizatie vor fi intabulate in cartea funciara