Doi din trei elevi considera ca noile meserii ale viitorului vin din domeniile roboticii, inteligentei artificiale, calculatoarelor si imprimarii 3D in Romania, potrivit unui studiu realizat de INACO - Initiativa pentru Competitivitate.

Organizatia neguvernamentala INACO a realizat "Ghidul Meseriilor Viitorului", dupa ce a chestionat peste 1.300 de elevi, parinti si profesori din Bucuresti, Timisoara si Pitesti.

IT-ul si medicina, cele mai atractive meserii pentru elevi

Majoritatea elevilor chestionati din clasele a XI-a si a XII-a, in proportie de aproape doua treimi, aleg domeniul IT (32%) si medicina (31%). Meseria pentru care au optat cei mai multi elevi a fost cea de medic sau stomatolog.

Domeniul economic, al managementului si al antreprenoriatului este atractiv pentru 13% dintre elevii care au raspuns la acest chestionar. 8% opteaza pentru un loc de munca in domeniul juridic (avocat, jurist, procuror, judecator).

Un job in politie sau armata, de doua ori mai atractiv decat in educatie

Pentru tineri, un loc de munca in politie sau armata este de doua ori mai atractiv decat in educatie sau sport. Interesul pentru meseria de profesor este exprimat de elevi in proportie de doar 3%.

Printre meseriile “exotice” mentionate in raspunsurile la chestionare regasim: pilot de drone si miner spatial.

Elevii, despre noile meserii ale viitorului

Unul din doi elevi considera ca noile meserii ale viitorului vin din domeniul roboticii, inteligentei artificial si al calculatoarelor, 16% din imprimarea 3D, 14% din realitatea virtuala, 13% din internetul tuturor lucrurilor si 6% din blockchain.

Elevii au fost atrasi de marketingul digital in proportie de 17%, iar apoi, in procente aproape egale, de urmatoarele meserii:

  • programatori de roboti si inteligenta artificiala (15%)
  • ghid turistic spatial (14%)
  • arhitect de spatii virtuale, dezvoltator de avatare (cate 13% fiecare).

9% dintre elevi au optat pentru biomedicina sau biotehnologii. La fel pentru analist de baze de date mari sau specialist in protectia datelor. Si doar 3% par interesati sa devina inovatori de energii alternative

Se remarca deschiderea liceenilor pentru aplicatiile noilor tehnologii ale informatiei si comunicatiilor in domenii variate de activitate, cu prioritate in economie, turism, arhitectura si medicina.

Cei mai multi dintre elevi (61%) au apreciat ca vor face 2-5 schimbari in decursul carierei. 22% cred ca vor schimba macazul in viata lor profesionala doar o data. Restul de 17% mizeaza pe flexibilitate profesionala si cred ca vor face peste 5 schimbari in cariera proprie.

Modalitatile cele mai bune prin care elevii considera ca se pot pregati pentru meseriile viitorului sunt: dezvoltarea continua, informarea/invatarea permanenta, capacitatea de adaptare/flexibilitatea.

Parintii mizeaza pe IT mai mult decat elevii

Aproape jumatate dintre parintii si profesorii respondenti (44%) considera ca IT-ul este domeniul de viitor (programare, robotica, inteligenta artificiala), un procent semnificativ mai mare decat in cazul elevilor (32%). Pe locul doi se afla medicina cu un procent de 28%.

Perspectiva meseriei de profesor in randurile parintilor si ale cadrelor didactice este atractiva in viitor pentru doar 5% dintre respondenti, respectiv 2% pentru domeniul juridic (avocat, jurist, procuror, judecator).

Domeniul economic si al afacerilor este atractiv pentru 11% dintre parintii si profesorii care au raspuns la acest chestionar, in timp ce 6% considera psihologia un domeniu atractiv in viitor.

Ce meserii ale viitorului s-ar potrivi copiilor in opinia parintilor si profesorilor

Pe langa meserii ca programator de roboti si inteligenta artificiala (16%), marketingul digital (15%), parintii si profesorii cred in relativ egala masura ca arhitectura de spatii virtuale (14%), analiza de date si securitatea cibernetica (13%) sau ghidarea turisticaspatiala (13%) sunt meserii de viitor care s-ar potrivi copiilor proprii.

Urmeaza apoi ingineria biomedicala ca optiune a parintilor si profesorilor, in proportie de 12%, pentru meseriile copiilor proprii si inovatia in energie alternativa, cu 7%.

Parintii mizeaza pe flexibilitatea profesionala a propriilor copii mai mult decat elevii

Cei mai multi dintre respondenti (83%) cred ca copiii lor vor face mai mult de trei schimbari in decursul carierei, in timp ce doar 7% cred ca vor schimba macazul doar o data in privinta vietii profesionale.

Modalitatile cele mai bune prin care parintii considera ca elevii se pot pregati pentru meseriile viitorului sunt: educatia, comunicarea, accesul la informatie.
Iar calitatile personale necesare tinerelor generatii care sa-i ajute sa tina pasul cu schimbarile aduse de meseriile viitorului, in opinia parintilor, sunt: adaptabilitatea, curiozitatea, ambitia.

Citeste si: Recrutare in IT&C: Pentru IT-isti, salariul nu este cel mai important. Cu ce beneficii ii atrag companiile

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri