Copiii din comunitatile defavorizate pornesc cu stangul primii pasi spre educatie si un viitor bun, pentru ca in drumul lor se ivesc o multime de piedici, care incep de la parintii lor si ajung pana la o parte dintre dascali. Parintii, pentru ca nu au incredere in sansele lor sau ii vor la munca, nu la scoala, si invatatorii sau profesorii, pentru ca nu sunt dispusi sa isi depaseasca “fisa postului” si sa ii sustina sa doboare greutatile care le ies in cale.

Mihaela Bucsa, profesoara de fizica intr-o scoala generala dintr-o localitate saraca din Brasov, Crizbav, “un sat unde se termina soseaua si ajung 2-3 autobuze”, povesteste ca i10% dintre copii sunt repetenti an de an, in unitatea unde preda, iar majoritatea dintre ei nu au nicio carte acasa.

“Parintii ar aprinde focul cu cartile”

“Copiii din Crizbav nu au nicio carte. Din contra, am un copil la clasa, caruia i-am daruit cateva carti, si care mi-a spus ca nu le-a dus acasa, ci si le tine la o colega de clasa, de teama ca i le rup fratii mai mici sau ca parintii lui le vor folosi la aprins focul”, a explicat Mihaela Bucsa, profesor parte din programul Teach for Romania.

Teach for Romania este o organizatie non-profit, parte dintr-o retea internationala, a carei viziune este sa le creeze copiilor optiuni de viata printr-o educatie de calitate. Pentru a-si indeplini misiunea, ONG-ul atrage catre meseria de profesor oameni pasionati de educatie, care vor sa predea in scolile din comunitatile defavorizate.

Ea a mai spus ca mare parte dintre repetentii din scoala ajung in aceasta situatie din cauza numarului mare de absente si nu din cauza lipsei cunostintelor. Iar explicatia pentru sutele de absente vine din necesitatea de a munci inca de la varste fragede, pentru a se intretine pe ei si pe familiile lor.

“Eu daca vad ca lipseste un elev doua zile, a treia ma duc cu mediatoarea scolara sa il caut, insa nu ii prea gasim , pentru ca sunt la munca. Insa dupa vizita acasa apar, chiar daca peste doua saptamani dispar. Muncesc si fac munci grele pentru varstele lor, de 12-13 ani. Uneori, ei sunt stalpul familiei", a explicat Bucsa.

Din pacate pentru copii, parintii nu ii sprijina sa mearga la scoli, ci, din contra, ii incurajeaza sa mearga la munca, de la varste fragede, profesoana explicand, ca nu de putine ori, oamenii din comunitatile defavorizate si-au pierdut increderea ca prin scoala mai poti ajunge sa iti castigi traiul zilnic.

“Parintii mi-au spus ca in sat ei nu stiu pe nimeni care sa traiasca din ceea ce a invatat la scoala. Cum pot sa le cer sa vina la scoala, sa isi faca temele, cand ei stiu ca dupa clasa a 8-a ajung pe santier, la betoane. (…) Am elevi care la 12 ani merg pe santier. Sau ma suna parintii sa ma anunte ca nu vin copiii la scoala, pentru ca i-au luat cu ei la padure, sa taie lemne. Ei spun ca vine iarna grea si sa ii las macar toamna la munca", a explicat Mihaela Bucsa.

Am fost in situatii in care explicam parintelui ca scoala este o sansa pentru copilul sau, iar ei sa imi spuna “pentru cine doamna, pentru prostul meu?”, iar asta cu copilul de fata.

Nici profesorii nu vor sa depaseasca fisa postului

Mihaela Bucsa a explicat ca in contextul in care parintii acestor copii nu au, din pacate, capacitatea sa evalueze capacitatile copilul, rolul ii revine scolii, dascalilor. Insa, tot ea a mai spus ca, din pacate, profesorii nu vor sa faca mai multe pentru copii, in afara de ceea ce presupune profesia de dascal.

“Rolul foarte mare este al scolii, care trebuie sa il cheme pe parinte si sa ii spuna si cand face lucruri bune. Am avut aceasta discutie in cancelarie si i-am intrebat pe colegii profesori cand au chemat ultima data un parinte, sa il informeze ca cel mic a facut un lucru bun. Iar ei mi-au raspuns ca nu au timp de asa ceva, insa au timp sa le spuna ca a trantit usa, de exemplu. Poti altfel sa ii spui sa indemne copilul sa vina la scoala, daca ii spui inainte ca are un copil bun, care invata”, a spus Bucsa.

Sunt lucruri care se pot rezolva relativ usor, insa ce aud eu cel mai des este ca aceste sarcini nu sunt in fisa postului

Saracia spulbera orice sansa la educatie

Si daca totusi parintii ii lasa sa mearga la scoala si au norocul de a avea si un mentor in invatator, multi copii renunta la scoli din cauza saraciei.

Tara noastra are unul dintre cele mai mari niveluri ale abandonului scolar din Europa. Astfel, o statistica europeana arata ca in 2018, Romania a inregistrat un nivel ridicat al abandonului scolar timpuriu, de 16,4%,

Saracia din comunitatile defavorizate este o greutate care apasa pe umerii parintilor si copiilor, iar nu de putine ori este factorul care duce la abandon scolar.

Iulia Pielmus, CEO al Teach for Romania, spune ca una dintre cele mai mari provocari pe care le au profesorii din program sunt legate de aducerea copiilor la ore de curs, iar un motiv pentru care cei mici nu ajung la scoala, banal pentrru multi, dar hotarator pentru ei, este lipsa celor necesare, cum ar fi o pereche de incaltaminte.

"Teach for Romania nu este despre cifre si note mari, este despre leadership in educatie, si ne dorim sa hranim stima de sine a elevilor, sa le oferim, incredere, speranta. As minti daca as spune ca ne iese intotdeauna sau daca as spune ca este usor. Este greu, profesorii nostri stau seara si se gandesc ca nu le vor ajunge copiii la scoala a doua zi, pentru ca nu au ghete sau sunt trimisi sa munceasca cu ziua sau ca vine iarna si nu au cum sa ajunga in oras", a precizat Iulia Pielmus.

Scolile profesionale, o sansa pentru copiii defavoritati

Sansa copiilor din comunitatile defavorizate, care se gandesc tot timpul la abandon scolar, pot fi scolile profesionale, in care invata o meserie in doar trein ani si le cresc sansele de a intra in piata muncii.

"Obiectivul nostru este ca acesti copiii sa isi termine scolile profesionale si sa se poata angaja in domeniile pentru care s-au pregatit si sa vada comunitatea ca scoala este o solutie pentru familiile lor. Poate atunci isi vor schimba parerea despre educatie", a precizat Bucsa.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri