Deși mulți dintre cei care au lucrat de acasă la începutul pandemiei au fost încântați că nu mai sunt nevoiți să parcurgă drumul până la birou și că pot lucra mai comod din propria locuință, situația s-a schimbat considerabil în ultimele luni. Corelată cu lipsa ieșitului afară, munca de acasă a devenit mai apăsătoare, cu atât mai mult cu cât unii angajați nu dispun de un spațiu adecvat în care să lucreze. Pentru părinți, situația a fost cu mult mai grea în contextul în care copiii au stat și ei acasă, după ce școala s-a mutat online.

Per total, angajații din întreaga lume au avut de gesionat o cantitate foarte mare de stres care s-a acumulat fie din cauza unui volum mai mare de muncă, fie din cauza dezechilibrului creat dintre viața personală și job. Pentru mulți, de aici și până la a fi epuizat și la a ajunge în burnout a fost doar un pas.

„Linia dintre job și viața personală este una mai subțire decât credeam”

Un sondaj realizat de Microsoft în rândul angajaților din întreaga lume a constatat că 41% dintre angajați simt că sunt într-o fază de burnout din cauza unor factori precum lucrul la distanță, volumul mai mare de muncă, jonglarea cu cerințele familiei, amenințarea securității locului de muncă și teama de medii de lucru nesigure. Acestea au dus la sentimente cronice de tristețe și anxietate, o lipsă de motivație și o incapacitate de concentrare. Și cea mai rea parte - 37% dintre respondenți au declarat că nu au făcut nimic pentru a face față acestor sentimente.

„Odată cu pandemia, am văzut cum numărul orelor de muncă a crescut, iar acest aspect se traduce prin oboseală sau epuizare. Linia dintre viața profesională și cea personală este mai subțire decât ne-am fi gândit, devenind aproape insesizabilă. De asemenea, în ultimul an, am văzut cum moralul angajaților și al echipelor a scăzut și cum nivelul de stres a crescut, iar asta este o tendință pe care o vedem atât în România, ci și la nivel global. Începem să înțelegem faptul că nu putem continua în acest ritm”, a declarat Adina Vidroiu, HR Director Microsoft România, Grecia, Cipru și Malta, în cadrul celei de-a patra ediție a Future Banking Meetups- „HR în era work from home: cum să ții angajații motivați după un an de pandemie”.

Raportul celor de Microsoft mai scoate în evidență și faptul că productivitatea autoevaluată a rămas aceeași sau mai mare pentru mulți angajați în ultimul an, dar la un cost psihic mult mai greu de suportat. Unul din cinci respondenți la sondajul global transmite că angajatorului nu îi pasă de echilibrul dintre viața profesională și cea privată. 54% din ei se simt suprasolicitați, iar 39% se simt epuizați. Totodată, studiul arată că există numeroase semnale de extenuare digitală pe care o simt angajații din întreaga lume.

Epuizarea digitală pe care o resimt angajații trebuie să reprezinte o prioritate pentru liderii companiilor de pretutindeni și trebuie să ținem cont de ea în timp ce încercăm să creăm un mediu de lucru mai bun. Totodată, este foarte important ca managerii să găsească soluții pentru a reduce volumul de sarcini care le revine angajaților iar apoi să îmbine colaborarea în mod sincron cu cea asincron, încercând în același timp să implementeze o cultură organizațională axată pe incluziune, uniune, încurajarea și respectarea pauzelor și a intervalelor de relaxare.

Adina Vidroiu, HR Director Microsoft România, Grecia, Cipru și Malta (foto)

În aprilie 2020, Microsoft a anunțat că le oferă angajaților 12 săptămâni de concediu plătit pentru a avea grijă de copii, acasă, în măsura în care școlile se închid. Părinții pot alege cum și când să folosească concediul, indiferent dacă este vorba de o perioadă de trei luni sau de câteva zile pe săptămână, scria la acea vreme CNN.

„La început, când a trebuit să trecem cu toții prin aceeași schimbare și să începem să lucrăm de acasă, situația a reprezentat o provocare pentru toată lumea. Odată cu debutul pandemiei, s-au închis școlile, iar părinții au fost nevoiți să petreacă mai mult timp cu copiii lor și să împartă același spațiu cu întreaga familie.

Fiecare dintre noi a trebuit să se adapteze unei noi realități (...), ne-am adaptat și continuăm să ne adaptăm și să învățăm, întrucât nevoile angajaților sunt diferite și nu toți avem același stil de lucru. Putem să ne rezervăm timp pentru noi - fie că avem nevoie să stăm mai mult alături de familie și copii, fie că avem nevoie de timp pentru noi înșine, pentru a ne relaxa și a ne încărca din nou cu energie sau pentru sănătatea noastră fizică și mintală – și vrem să ne asigurăm că fiecare angajat în parte va regăsi opțiunile potrivite pentru el”, a mai declarat Adina Vidroiu.

Citește și: Stresul și epuizarea fizică, sub incidența hărțuirii morale la locul de muncă. Cum poate fi dovedit acest lucru în instanță

Însă burnout-ul nu vine doar dintr-un volum mai mare de muncă, ci vine și din cauza faptului că munca pe care o face un angajat care se află în această situație nu mai aduce suficiente beneficii și satisfacții și nu mai prezintă atractivitate, spune Adina Pintea, Co-founder 4mind Benefits în cadrul evenimentului.

„Burnout-ul vine și în momentul în care pui prea multă presiune pe tine și vine și din cauza mediilor toxice. Multe din cauzele burnout-ului nu sunt doar externe, ce țin de muncă, sunt și cele interne, din interior legate de relația pe care o avem cu jobul nostru”, a transmis antreprenoarea.

Adina Vidroiu, HR Director Microsoft România, Grecia, Cipru, Malta și Adina Pintea, Co-founder 4mind Benefits au fost prezente în cadrul celei de-a patra ediție a Future Banking Meetups- „HR în era work from home: cum să ții angajații motivați după un an de pandemie”, un eveniment realizat cu sprijinul Curious Lion Podcast by ING România.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri