De la venirea pandemiei, s-au scris și discutat multe cu privire la transformarea majoră a locului de muncă din ultimii doi ani, determinate de necesitatea și preocuparea de a fi în siguranță, dar și de a rămâne la fel de productivi ca angajați, chiar și remote. Printre schimbările notabile, se numără și tranziția către soluțiile digitale care răspund unor nevoi largi venite din partea companiilor, inclusiv cele ce țin de managementul resurselor umane.

A patra revoluție industrială sau industria 4.0 transformă economiile din întreaga lume, dar și locurile de muncă, datorită tehnologiei și accesului din ce în ce mai facil la mecanismele digitale. În prezent, managerii au la îndemână o varietate de instrumente pentru a îmbrățișa această revoluție industrială, prin care pot automatiza procese de rutină ce țin de payroll, de exemplu, sau validarea pontajului angajaților pentru calculul salarial. Companiile încep deja să-și gândească tot mai mult activitățile în sistem de optimizare a proceselor, un mecanism ce va fi tot mai necesar pentru a putea rămâne competitivi atât în plan local, cât și global.

Cu digitalul la vedere în piața de resurse umane. Care va fi focusul specialiștilor HR în viitoarea eră a muncii

Dacă până de curând rolul departamentelor de HR era acela de a gestiona, în mod tradițional, angajații dintr-o companie, realitatea actuală din piața muncii arată că fără acceptarea industriei 4.0, obiectivele generale ale specialiștilor nu mai pot fi duse cu ușurință la bun sfârșit. Locurile de muncă și calificările necesare oamenilor se schimbă în România. Din acest motiv, nevoia de a optimiza procesele de lucru devine esențială în era muncii hibrid și remote. Noile metode de muncă implică o abordare puternic digitalizată și tehnologii care pot susține chiar și de la distanță procesele de recrutare, angajare, onboarding și training prin care trec angajații.

Perioadele de criză ca aceasta au întărit tot mai mult rolul departamentului de HR care trebuie să identifice competențele necesare din sectoarele aflate în continuă schimbare. În astfel de situații, un soft pentru Evaluarea Personalului devine un instrument util în efectuarea sarcinilor și crearea planurilor de dezvoltare individuală pentru a completa competențele necesare pentru organizație.

Atât specialiștilor din resurse umane, cât și managerilor și liderilor le revine misiunea de a fi alături de oameni mai mult ca oricând și de a lăsa în grija tehnologiei și Inteligenței Artificiale sarcini ce țin de pontaj, administrarea personalului sau salarizare, care pot fi efectuate doar prin câteva click-uri. Astfel, focusul specialiștilor HR se poate muta de pe proces pe oameni și sarcini ce aduc cu adevărat valoare: dezvoltarea talentelor, loializarea angajaților, identificarea nevoilor reale ale oamenilor.

Platforma de resurse umane colorful.hr, dezvoltată de Romanian Software este unul dintre promotorii digitalizării domeniului HR din piața locală și pune la dispoziție o gamă largă de instrumente pentru externalizarea serviciilor de salarizare și administrare de personal.

Soluțiile colorful.hr răspund nevoii de digitalizare ale business-urilor și sunt folosite de peste 700 de companii din România. Experiența de 20 de ani își spune cuvântul în crearea soft-urilor human-first - intuitive, ce răspund nevoilor reale ale oamenilor care le folosesc. Aceste module ajută departamentele de HR să fie mai eficiente pentru ca angajații să dispună la rândul lor de resursele necesare pentru a se dezvolta atât în plan profesional, cât și personal.

În contextul Industriei 4.0, managementul resurselor umane se confruntă cu provocări ce impun dezvoltarea unor abilități legate de noile tehnologii și procese. Pentru a satisface nevoile actuale și viitoare ale pieței muncii, dezvoltarea forței de muncă necesită și dezvoltarea competențelor. Această provocare aduce în schimb o productivitate îmbunătățită, costuri reduse, muncă manuală mai puțină și o forță de muncă ce va putea crea un avantaj competitiv pe termen lung”, a declarat Victor Dragomirescu, CEO Romanian Software, cel mai mare furnizor de soluţii software şi servicii pentru domeniul resurselor umane.

Activarea acestor pârghii digitale permite managerilor și specialiștilor din HR să acorde o atenție sporită asupra remodelării și dezvoltării talentelor din cadrul unei organizații. Totodată, pentru a menține un mediu de creștere și de dezvoltare constantă și susținută, un rol important trebuie să îl joace și trainingurile sau workshop-urile dedicate angajaților. Aceștia au nevoie nu doar să învețe să folosească tehnologii care să le facă munca mai ușoară, dar și să-și dezvolte competențele pentru a se adapta noilor cerințe de la locul de muncă.

Cei mai mulți angajați analizează într-o manieră diferită locul de muncă actual și iau în calcul criterii precum realizarea unei activități cu sens, împlinirea și satisfacția la job, alături de un program flexibil și de un mediu de lucru empatic. Acest sens al muncii duce la identificare, ceea ce stimulează motivația și contribuie la loializarea echipei. De aceea se recomandă evaluarea periodică a personalului pentru a identifica schimbări și a ajusta din timp traiectoriile profesionale.

Toate aceste ajustări trebuie realizate într-o atmosferă de lucru plăcută, în care organizația să promoveze în mod activ o comunicare deschisă cu membrii echipelor, dar și să cultive un ecosistem bazat pe respect reciproc, apreciere și încredere. Mai mult, în contextul actualei pandemii, companiile au început tot mai mult să-și îndrepte atenția către instrumente care să prevină disfuncționalitățile de ordin fizic și emoțional create de răspândirea coronavirusului. Astfel, business-uri de pretutindeni au investit în adoptarea tehnologiilor necesare ce au ajutat la închegarea echipelor remote: softuri de comunicare internă, onboardinguri și traininguri digitale, evaluări periodice și interviuri de tip 1-to-1 online cât mai frecvente.

colorful.hr te ajută să automatizezi procese de HR cum sunt salarizarea sau administrarea de personal și te scapă de note contabile, fluturași, acte adiționale la contractul de muncă și multe alte documente fizice. Compania pune la dispoziție un set de 12 module ce răspund unei varietăți de nevoi, de la soft-uri pentru pontaj, salarizare și administrarea personalului și documentelor care simplifică aria de HR admin, până la soluții digitale ce contribuie la creșterea companiei cu ajutorul unor module dedicate recrutării (Application Tracking System), dezvoltării personalului (Learning Management System) și analizei datelor.

Business-ul tău are tot ce-i trebuie în industria 4.0?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri