Era Ceaușescu un dictator ”sărac și cinstit”, complet dezinteresat de aspectele financiare ale puterii? O întrebare al cărei răspuns s-ar putea să nu fie deloc plăcut pentru cei care sunt nostalgici după regimul său.

Istoricii au găsit statele de plată din 1989, care se află acum la Arhivele Naționale. Iar aceste documente arată că Ceaușescu era departe de imaginea conducătorului sărac și cinstit: câștiga mult și chiar încălca legislația privind salarizarea.

Ce salarii încasa Nicolae Ceaușescu

Mai concret, ca secretar general al partidului el primea lunar 16.000 de lei ”retribuţie tarifară” (salariu de bază, cum am spune azi), plus 4.000 de lei spor pentru funcție de conducere. Din aceste sume brute, achita un impozit (”contribuție socială”) de numai 3% și cotizația de membru de partid, care era în jur de 300 de lei.

Însă Ceaușescu cumula funcția de șef al partidului cu aceea de șef al statului (președinte al Republicii Socialiste România). Aici salariul nu era public, dar în 1984 crescuse de la 14.500 la 20.000 de lei. Nu se știe dacă a mai crescut de atunci.

Ce salarii încasa Elena Ceaușescu

La rândul său, Elena Ceaușescu primea 14.900 de lei, în calitate de prim viceprim-ministru.

Ea cumula însă și funcția de director al ICECHIM - ”Institutul Național de Cercetare–Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie”, care mai există și azi. Iar de aici încasa aproape 5.900 de lei lunar. Ca urmare, Elena Ceaușescu avea și ea un venit brut de aproape 20.800 de lei.

Cât de mare era salariul lui Nicolae Ceaușescu față de cel al unui român obișnuit

Oficial, salariul mediu brut era, în 1989, de 3.538 de lei. Deci Ceaușescu, cu un venit brut de 40.000 de lei, câștiga de 11 ori mai mult decât un salariat mediu. Trebuie însă precizat că, pe lângă contribuțiile sociale, salariații aveau diverse rețineri care variau în funcție de îndeplinirea planului și de diverse criterii, adesea arbitrare, astfel încât în medie rămâneau în mână cu 1.200 de lei.

Oficial, propaganda regimului susținea că, în România comunistă, diferența dintre cel mai mare și cel mai mic salariu era de numai 5 ori. Și azi vedem vehiculată această informație pe rețelele sociale.

Ea are, de altfel un temei legal: legea retribuirii din 1974 stipulează că ”Raportul dintre retribuţia netă maximă şi minimă a personalului din unităţile de stat se stabileşte la aproximativ 6 la 1”. Legea mai preciza și că ”nimeni nu poate primi decît o singura retribuţie tarifară”. Ambele reguli, după cum am văzut, erau încălcate atât de Nicolae, cât și de Elena Ceaușescu.

La ora actuală, președintele României are un salariu brut de 24.960 de lei, adică de numai 3,7 ori mai mare decât salariul mediu brut și de 12 ori cât salariul minim brut.

Cât câștiga Nicolae Ceaușescu în dolari și ce făcea cu banii

La cursul oficial leu-dolar din 1989, Ceaușescu avea un venit brut de aproape 9.600 de dolari. Trebuie precizat că exista însă și un curs ”necomercial”, prevăzut însă de lege, care era folosit în cazul cumpărării de dolari de către stat și care era mai aproape de cel real. La acest curs, Ceaușescu ar fi avut un venit brut de numai 3.200 de dolari.

Pe de altă parte, la cursul actual, președintele Iohannis are un salariu brut de 5564 de dolari.

Trebuie precizat și că soții Ceaușescu nu aveau practic cheltuieli, totul fiind acoperit din fonduri de protocol. Practic, ei puteau strânge toți banii pe care îi încasau. Se pare că și făceau asta, dat fiind că, pe 22 decembrie 1989, Elena Ceaușescu a uitat, în timpul fugii sale, o valiză în care se aflau carnete CEC în valoare totală de 3,5 milioane de lei. Ca termen de comparație, o Dacie 1300 costa în jur de 80.000 de lei, iar un apartament cu 2 camere, în jur de 125.000 de lei.

În plus, soții Ceaușescu primeau și cadouri în vizitele de lucru sau din alte state – atât de multe încât în ultimii ani ai regimului au fost organizate într-o expoziție la Muzeul Național de Istorie, fiind nevoie de nu mai puțin de 10 săli.

Sursa foto: Muzeul Naţional de Istorie al României / www.comunismulinromania.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri