Orice companie și, de multe ori, și persoanele care lucrează pe PFA în România trebuie să lucreze împreună cu un contabil pentru a se asigura că tot ceea ce ține de finanțe este în regulă și nu riscă să aibă vreo problemă din acest punct de vedere.

Pentru a ajunge să lucrezi în domeniul contabilității poți să alegi studiile de lungă durată în cadrul unei facultăți sau să alegi un curs de contabilitate online. Acesta din urmă este unul mai concis, însă, cu siguranță, te va învăța tot ceea ce ai nevoie pentru a-ți putea duce task-urile la bun sfârșit. Mai mult decât atât, aceste cursuri sunt livrate de profesioniști care lucrează de ani de zile în domeniu și care pot să îți dea și trucuri practice, pe lângă informația teoretică. De asemenea, la finalul cursului vei primi o diplomă acreditată de la Ministerul Educației, care îți va permite să profesezi oriunde în țară.

Atribuțiile unui contabil

Atribuțiile unui contabil sunt diverse și greu de acoperit într-un singur articol, însă noi am ales să ți le explicăm pe cele de bază. Acestea depind și de profilul companiei, de clienții acesteia și de țările cu care desfășoară activități profesionale.

Atribuțiile de bază sunt următoarele:

  • Înregistrarea activității financiare a oricărei firme, adică: orice plată sau încasare a fost făcută de către o firmă trebuie să fie înregistrată contabil. Precizia este un detaliu important în acest pas, deoarece nicio virgulă sau o sumă după virgulă nu trebuie să lipsească.
  • Orice contabil trebuie să se ocupe de contabilitatea generală a firmei, care implică înregistrarea tranzacțiilor în registre și declararea lor la instituțiile statului.
  • În unele cazuri, contabilul eliberează facturi sau bonuri pe care mai apoi le înregistrează. Dacă, însă, nu se ocupă de acest lucru, contabilul are grijă să primească lună de lună aceste acte la timp pentru a putea mai apoi să le proceseze.
  • Calculează impozite și alte dări la stat și transmite administratorului firmei cât are de plată la stat, atât lună de lună, cât și trimestrial sau anual. Uneori, în funcție de tipul de colaborare, contabilul se ocupă și de plata efectivă a acestor taxe.
  • Pregătește rapoartele financiare precum balanța de verificare, contul de profit și pierdere și alte situații financiare care aduc claritate în ceea ce privește corectitudinea datelor companiei și aduc o imagine de ansamblu în ceea ce privește finanțele.
  • La nevoie și, mai ales, la cerere, contabilul trebuie să efectueze atât audite interne cât și externe pentru compania alături de care lucrează. De asemenea, în cele mai multe cazuri, el trebuie să lucreze alături de auditori externi și să le prezinte acestora toate documentele pe care le cer și care sunt bine arhivate anterior.
  • Sfătuiește antreprenorul în legătură cu gestionarea bugetului și moduri în care acesta poate profita de șansele pe care le poate întâlni, cum ar fi finanțări europene sau credite de care ar putea avea nevoie.
  • Contabilul trebuie să se asigure că este mereu la zi cu legislația și cu schimbările care au loc, uneori, peste noapte. Asta presupune citirea de documentație și știri și realizarea constanta de research pentru a fi sigur că nu îi scapă nimic.
  • Monitorizează fluxul de bani și se asigură că va exista mereu o continuitate și o siguranță în ceea ce privește veniturile companiei. Dacă observă o scădere într-o anumită parte, este de datoria sa să îi explice acest lucru colaboratorului și, de asemenea, să se asigure că poate să vină cu sfaturi care să îl ajute pe acesta.
  • Adesea, are grijă și de personalul angajat în așa fel încât tot ce ține de dosarul de personal și introducerea datelor în Revisal să fie în ordine. Mai mult, în unele companii contabilul se ocupă și de partea de plată a salariilor și a bonusurilor.

Meseria de contabil nu este întotdeauna una ușoară, însă este una deosebit de satisfăcătoare, mai ales când vezi că o firma sau firmele cu care colaborezi nu au nicio problemă de tip financiar și totul merge ca pe roate.

Sursa foto: Pexels.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri