Pentru binele tinerilor e nevoie să încetăm să îndulcim durerile trecutului. Mintea noastră are tendința să uite durerea trecutului și să păstreze și să amplifice ceea ce a fost bine.

Opinie scrisă de Răzvan Căzănescu, expert în antreprenoriat și fondatorul TBF.

De asta mare parte dintre noi fantazează cu privire la copilărie.Lucrurile nu au fost nici pe departe atât de roz pe cât le face mintea noastră să pară.

De ce povestesc despre asta? Pentru că m-am observat pe mine îndulcind durerile prin care am trecut la începuturile mele în lumea afacerilor, atunci când am fost întrebat cât de greu a fost.

M-am surprins spunând lucruri de genul: "Da, a fost greu primii 10 ani, dar a fost și foarte frumos. Nu am avut concedii sau weekenduri libere, dar eram entuziasmat de viitor."

Când în realitate a fost crunt. A fost groaznic. A fost extrem de dureros. Eram epuizat constant. Nu dormeam două-trei nopți la rând. Eram mereu stresat că nu am cu ce să plătesc salariile. Nu știam ce decizii să iau, pentru că nu aveam experiență.

După primul faliment am stat în depresie câteva luni de zile, în care am crezut că viața mea s-a terminat.

Cred că avem nevoie să încercăm pe cât putem să nu mai minimizăm durerea prin care am trecut, pentru binele celor care ne ascultă. Pentru că în momentul în care noi spunem... "a fost greu dar și frumos"... omul care acum este în acea perioadă extrem de dureroasă ajunge să creadă că este ceva în neregulă cu el.

Și cam același lucru observ că îl fac părinții cu propriii lor copii. Nu le arată cu adevărat durerea prin care ei au trecut să realizeze ceva. Iar când acei copii ajung să se confrunte cu ea, consideră că ei sunt problema, nu că este un lucru normal, prin care trebuie să treci dacă vrei să realizezi ceva important.

Opinie Răzvan Căzănescu: Mintea are tendința să uite durerea trecutului și să amplifice ceea ce a fost bine. Uneori însă, asta este o greșeală.

Sursa foto: TBF

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri