Un recent studiu arată că sănătatea mintală a angajaților este într-un declin vizibil în UE: mai puțin de o cincime au risc scăzut de a dezvolta probleme de aceste fel, în vreme ce 17% sunt diagnosticați cu anxietate și 12%, cu depresie.

Potrivit studiului companiei de HR Telus Health, realizat în 6 state europene (Franța, Germania, Țările de Jos, Italia, Spania și Polonia), sănătatea mintală a angajaților atinsese un vârf la începutul lui 2023, după ce era în creștere constantă ca urmare a ieșirii din pandemie. Dar anul care a trecut a fost marcat de un declin clar.

38% dintre angajați erau, la nivelul lunii octombrie, într-o situație de risc ridicat iar 43%, de risc moderat, din punctul de vedere al sănătății mintale. Doar 19% prezentau un risc scăzut. Cel mai mare procent al angajaților cu risc ridicat era în Polonia: 46%. Spania și Italia au și ele procente ce depășesc 40%. Prin comparație, în SUA doar 23% aveau risc ridicat și 41%, risc moderat.

Conform datelor Telus Health, 42% dintre angajați aveau simptome de anxietate și aproape o treime, simptome de depresie. 19% nu erau optimiști privind viitorul și 31% declarau că problemele de sănătate mintală le afectează productivitatea. 17% erau diagnosticați cu anxietate, 15% cu migrene, 14% cu tulburări ale somnului și 12%, cu depresie. Dacă îi adăugăm însă și pe cei nediagnosticați, dar care acuză astfel de probleme, procentele aproape că se dublează. În Polonia și Spania, aproape 2 din 5 angajați suferă de depresie sau anxietate nediagnosticate.

Care sunt sectoarele economice cele mai ”calme”

Sectorul cu cea mai scăzută calitate a sănătății mintale era cel al activităților de tip casnic – bone, ospătari, grădinari, paznici, șoferi, secretare, bucătari etc. Urmează retail și HoReCa. Cele mai ridicate niveluri erau în finanțe și asigurări, educație și servicii administrative.

Principala sursă de stres indicată de respondenți a fost volumul de muncă, urmat de ritmul activităților. Pe de altă parte, 18% spun că jobul lor este stresant. În același timp, aproape două treimi nu au nicio intenție să-și schimbe locul de muncă, mai arată studiul.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri