Inscrierea la examenul de admitere pentru stagiul de expert contabil sau contabil autorizat se poate face doar in baza diplomei de studii economice universitare sau medii, dupa caz, fara a mai fi conditionata de vechimea de cel putin trei ani, potrivit unei hotarari de guvern.
Potrivit unui proiect de hotarare de guvern pentru aprobarea regulamentului de admitere la stagiul de expert contabil si contabil autorizat, inscrierea la examen nu mai este conditionata de vechime, in schimb devine obligatoriu, dupa promovarea examenului, un stagiu de trei ani sub controlul Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.

Admiterea la examen se poate face si fara stagiul de practica prealabil, care era de cel putin trei ani pentru absolventii de contabilitate-finante si de minimum cinci ani pentru cei cu studii superioare economice.

Examenul este organizat de CECAR, cu avizul Ministerului Economiei si Finantelor, o data sau, in mod exceptional, de doua ori pe an. Comisiile de examinare vor fi formate din cadre universitare, experti contabili, cate un reprezentant al MEF si al Ministerului Justitiei si reprezentantul CECAR din judetul respectiv, potrivit NewsIn.

Pentru a se inscrie la examen, candidatii trebuie sa aiba studii economice universitare pentru profesia de expert contabil sau studii medii economice pentru cea de contabil autorizat, sa prezinte un certificat medical, precum si cazierul judiciar la zi.

Examenul de admitere pentru expertii contabili va avea doua probe, fiecare cu o durata de trei ore, prima fiind la disciplinele contabilitate, fiscalitate, drept, iar cealalta la evaluare economica si financiara a intreprinderilor, audit, expertiza contabila si doctrina si deontologia profesiei contabile.

Examenul de admitere pentru contabil autorizat consta intr-o singura proba scrisa, de trei ore, cuprinzand subiecte din disciplinele: contabilitate, fiscalitate si drept.

Subiectele vor fi stabilite de o comisia centrala, cu o componenta complet diferita fata de cea a examinatorilor. Aceasta comisie va intocmi cel putin 30 de variante de subiecte, iar presedintele de comisie va extrage cel putin 15 pentru fiecare proba, fata de numai una in prezent.

Candidatii trebuie sa obtina cel putin media sapte la examen si cel putin nota sase la fiecare proba, pentru a promova examenul. Rezultatele vor fi afisate dupa cel mult 20 de zile de la data sustinerii examenului.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri