Cu doar câteva zile înainte de începutul de an școlar asistăm la un val de demisii din rândul directorilor de școală, nemulțumiți de salariile mici din funcții. Mulți vor să se întoarcă la catedră unde pot câștiga mai bine, pe mai puține ore decât cele prevăzute în fișa de post a unui director de școală. Situația se va rezolva începând cu 1 ianuarie 2024, când va exista o rectificare, după cum a transmis Ionel Florian Lixandru, Secretar de Stat din partea PSD, în Ministerul Educației.

Asociația pentru Valori în Educație atrăgea atenția, în urmă cu câteva zile că „asistăm deja la multiple demisii ale directorilor și directorilor adjuncți, în primul an școlar de aplicare a Legii învățământului preuniversitar” și că 2.500 de directori și directori adjuncți din întreaga țară au semnat o scrisoare deschisă prin care solicită măsuri urgente de rectificare a grilei de salarizare.

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2023, adoptată în luna iunie, a determinat creșterea salariilor pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar, însă fără corelarea și pentru personalul cu funcție de conducere.

Concret, în prezent, un director de școală poate ajunge să câștige chiar și cu până la 2.000 de lei mai puțin decât un profesor, atrăgea atenția aceeași asociație. Potrivit Legii nr. 153/2017, în forma aplicabilă, salariile de bază ale personalului de predare pornesc de la gradația 0 de vechime în muncă și avansează conform treptei de vechime, în timp ce salariile de bază ale directorilor și directorilor adjuncți, precum și ale celorlalte funcții de conducere, nu sunt corelate cu vechimea.

Diferențele de salarizare dintre personalul didactic de predare și personalul didactic de conducere, în defavoarea celor din urmă, au început să apară încă din 2019, însă modificările aduse Legii 153/2017, în iunie 2023, le-au accentuat semnificativ.

„E o categorie care, într-adevăr a scăpat, e vorba de acel profesor din învățământ primar, cu vechime de peste 25 de ani și care are și o dirigenție, că de fapt de acolo a plecat diferența. El are și o dirigenție de 10% (n.red. pentru care se primește o majorare de 10% a salariului de bază) și a depășit salariul directorului. Dar haideți să vedem și partea bună a paharului și anume că directorii ies de undeva, pe o treaptă de salarizare foarte sus comparativ cu profesorii. Până să fie această formulă de salarizare, directorul era salarizat la nivel de profesor, în funcție de vechime și grad didactic și în funcție de indemnizația de conducere”, a declarat pentru wall-street.ro Ionel Florian Lixandru (foto), Secretar de Stat în Ministerul Educației, în cadrul Lansării Noului Raport Civic Labs – „Școli sigure și bine administrate”.

Ionel Florian Lixandru

Secretarul de stat transmite că nu există, de fapt, directori care își dau demisia, ci doar amenință că o fac. „Sunt povești” spune acesta, care este de părere că solicitările directorilor nu sunt justificate și că li s-a transmis că aceste doleanțe vor fi rezolvate începând cu 1 ianuarie 2024, prin noua lege a salarizării care va intra în vigoare.

E o problemă aici în care ne raportam la învățătorul cu grad didactic 1 și vechime de peste 25 de ani. Eu am fost director în 2006, aveam 30 de ani, eram cel mai tânăr profesor din școală și aveam cel mai mic salariu. Când alegi un parcurs profesional o faci pentru ca îți place și pentru ca îți dorești. Nu trebuie să existe o motivație financiară în tot ceea ce faci (...) Eu ca director de școala în 2006-2012 aveam cel mai mic salariu din școală și nu m-am plâns. Când faci o meserie, o faci de plăcere.

Ionel Florian Lixandru, Secretar de Stat în Ministerul Educației

Simona Elena Voinescu a demisionat din funcția de director al Școlii Gimnaziale Popricani, județul Iași și spunea într-o declarație că salariul încasat în iulie 2023 era de 5.302 lei (valoare majorată din luna iunie). Ca învățător va câștiga, începând cu această lună, 6.100 lei și va avea o normă de predare de doar 15 ore/săptămână, față de 40 de ore pe săptămână cât lucra ca director, la care se adăugau ore suplimentare, dar și weekenduri neplătite.

Ce solicită directorii de școli

Directorii de școli semnatari ai petiției menite să rezolve inechitățile din sistemul de învățământ preuniversitar solicită ca Guvernul să își însușească una dintre următoarele trei propuneri.

Propunerea 1: modificarea actualei legi-cadru a salarizării (Legea nr. 153/2017), în sensul în care salariul de bază al directorului și directorului adjunct să pornească tot de la gradația 0 de vechime în muncă, permițând astfel aplicarea corespunzătoare a gradațiilor specifice tranșelor de vechime.

Propunerea 2: instituirea posibilității de a opta pentru salariul de care putem beneficia: alegând între salariul specific funcției de director și salariul la care am avea dreptul ca personal de predare, cu condiția ca în ambele variante să fie integrate o majorare de 10% a salariului de bază (de care beneficiază în prezent diriginții, învățățorii, educatorii, institutorii și profesorii pentru învățământ primar).

Propunerea 3: acordarea unei prime lunare pentru directori și directorii adjuncți, din septembrie 2023 și până la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, într-un cuantum net de 1200 de lei pe lună.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri