Imbunatatirea echilibrului dintre viata profesionala si cea personala a angajatilor contribuie in mare masura la cresterea eficientei acestora, sustin specialistii in resurse umane. Posibilitatea de a avea un program de lucru flexibil, un mediu de lucru favorabil angajatilor parinti sunt doar doua din solutiile adoptate de multinationale pentru a-si spori productivitatea.
Problema echilibrului dintre viata profesionala si viata personala reprezinta una din principalele provocari intalnita in majoritatea companiilor multinationale. Un numar de 30 de companii din Franta au ales astfel, sa semneze o „Constitutie a parintilor”, luandu-si angajamentul de a-si ajuta salariatii care sunt si parinti.

Ce reprezinta „Constitutia parintilor”?

Pentru a contribui la un mai bun echilibru intre viata profesionala si cea personala, companiile care au luat parte la realizarea acestui proiect isi iau angajamentul de a determina o schimbare mentalitatilor si practicilor manageriale. De exemplu, sedintele sa nu mai fie programate inainte de 9 dimineata si dupa ora 18:30 seara. De asemenea, companiile au datoria de crea un mediu favorabil salariatilor parinti cat si femeilor insarcinate.

Care sunt interesele companiei?

Angajamentul pe care companiile si-l iau nu reprezinta nici pe departe o actiune filantropica. „Constitutia parintilor” va permite salariatilor sa nu se mai grabeasca pentru a merge sa isi ia copiii de la scoala si sa evite in acest fel absenteismul. In plus, angajatii vor putea fi in acest fel mai putin stresati, mai activi in cadrul companiei, mai fideli organizatiei din care fac parte, dar si mai motivati ceea ce va conduce la o crestere a productivitatii companiei.

Atat marile companii cat si cele mici si mijlocii si-au deschis deja crese intr-un din sediile pe care le detin. PSA Peugeot Citroen, Gaz de France, Areva au Sanofi Aventis au ales deja sa faca acest demers, observand scaderea interesului profesional si dorinta tot mai mare de a avea un echilibru intre viata personala si profesionala.

In 2007, 32% dintre femei (fata de 10% dintre barbati) sustineau ca nasterea primului copil a determinat o serie de inconveniente la locul de munca.

La inceputul lunii februarie, un studiu realizat de cabinetul de consiliere Equilibres, arata ca 52% dintre barbati, care sunt si parinti, in general ocupand pozitii de top management, cu un venit minim anual de 72.000 de euro, declara ca nu au suficient timp pentru a se dedica familiei. Astfel, doi barbati din trei isi doresc o viata mai echilibrata: sa isi mentina cariera profesionala fara a-si sacrifica familia. Totusi, potrivit specialistilor in resurse umane francezi, barbatii care isi dedica mai mult timp familiei au tendinta de a-si lua de lucru la domiciliu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri