Pe fondul cresterii numarului de someri, statele americane au dificultati in a plati ajutoarele cuvenite valurilor de disponibilizati, astfel incat unele state au cerut guvernului federal sa acorde imprumuturi sau sa creasca taxele percepute de la angajatori, titreaza cotidianul New York Times.
Potrivit Asociatiei Nationale a Agentiei Fortei de Munca din SUA (the National Association of State Workforce Agencies), 30 de state vor ajunge in cateva luni la fundul sacului destinat platii ajutorului de somaj, Indiana si Michigan epuizandu-si deja toate resursele financiare.

Banii pentru plata somajului provin din taxele platite de angajatori, acestea variand de la stat la stat. Pentru a se proteja de perioadele de criza, unele state constituiau fonduri de investitii pentru a putea plati somajul garantat de statul federal. In acest moment, fondul de investitii al statului Indiana a intrat in insolventa, cu toate ca s-a imprumutat de la Washington DC de doua ori in ultima luna. Previziunile pentru 2009 nu sunt imbucuratoare – Indiana se asteapta sa primeasca un imprumut de 330 milioane de dolari.

Statul Michigan, care s-a imprumutat de-a lungul timpului de la guvern de aproape 509 milioane de dolari, nu isi poate plati datoria si nici nu mai poate acorda beneficiile de pe urma disponibilizarilor. In luna ianuarie a anului 2009, rata somajului va atinge 9%, obligand statul sa aplice unor angajatori “taxa de solventa”.

In Carolina de Sud, oficialitatile au cerut o linie de creditare de 15 milioane de dolari. “In momentul de fata mai avem 40 de milioane de dolari in fondul de investitii si platim aproximativ 11 milioane pe saptamana”, a declarat, pentru New York Times, Allen Larson, directorul executiv al programului de asigurari pentru somaj din Carolina de Sud.

”Nu stiu daca vom putea supravietui anul acesta. Nu am mai trait niciodata o situatie similara”, a mai declarat acesta.

Situatia este mult mai complicata decat poate parea la prima vedere. Pentru anul 2009, numarul disponibilizatilor va creste. Cu mai putini oameni activi pe piata fortei de munca, banii colectati din impozitele pe salariile acestora vor scadea, ducand la scaderea directa a fondurilor pentru plata somajului. La toate acestea se adauga si suma pe care fiecare stat este nevoit sa o ramburseze guvernului federal.

Problemele referitoare la plata somajului se vor extinde si pe anul 2009. Cea mai mare parte a taxei de la angajatori este colectata in primul trimestru, astfel incat exista posibilitatea ca sumele adunate sa fie insuficiente pentru plata pe un an intreg. Taxa maxima ceruta de guvernul federal pentru un angajat ajunge la 7.000 de dolari, sumele percepute de fiecare stat in parte variand intre 7.000 si 23.000 de doalri.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri