Prezentarea cu peste o jumatate de ora inaintea inceperii interviului de angajare sau explicitarea cu documente a proiectelor derulate pentru angajatorii anteriori reprezinta cele mai frecvente greseli facute de candidatii care isi cauta un job, spun recruiterii companiei Consolidater Container Co., citati de Wall Street Journal.
Desi obtinerea unui interviu pentru o slujba este greu de dobandit pe o piata a fortei de munca ultracompetitiva, majoritatea candidatilor isi rateaza sansa pentru ca sunt prea disperati si deznadajduiti, spun managerii-angajatori si recruiterii.

„Oamenii devin din ce in ce mai agresivi. De cele mai multe ori nu isi dau seama ca acest tip de comportament este daunator pentru ei si pentru cariera lor”, spune Julie Loubaton, director de recrutare si management al talentelor din firma Cossolidated Container din Atlanta.

Specialistii in recrutare ofera candidatilor cateva sfaturi simple:

1. Inainte de a se prezenta la interviu, candidatul trebuie sa stabileasca clar motivele si atuu-rile care il recomanda. Astfel, anxietatea si furia nu au ce cauta in sala de interviu, spun recruiterii. Acestia recomanda candidatilor sa ajunga cu 10 minute inainte de intalnire. „Daca ajunge mai devreme, acesta va demonstra lipsa de respect fata de programul managerului si, in plus, va stanjeni restul angajatilor din front-desk”, spune Loubaton.

2. O strangere ferma de mana poate semnaliza incredere in sine si disponibilitate pentru locul de munca, afirma Wendy Alfus Rothman, presedintele firmei new-yorkeze de executive coaching Wenroth Consulting. Aceasta recomanda calmul, mentinerea unei tonalitati calde si calme in raspunsurile care ar trebui sa fie cuprinzatoare, dar la obiect.

3. Candidatul trebuie sa renunte la pozitia disponibilizatului care isi cauta orice fel de loc de munca, invocand neintelegerile si dificultatile de la job-urile anterioare. Daca acesta a fost recent concediat, in loc sa prezinte lamentari ale situatiei sale financiare, ar putea plusa prin exemple de actiuni prin care incearca sa-si depaseasca greutatile. „Ceea ce atrage atentia la un candidat este capacitatea acestuia de a manageria eficient obstacolele prin care trece”, spune Rothman.

4. Sherry Brickman, managing partner al companiei de executive search Martin Partners LLC, spune ca isi aminteste de una dintre persoanele angajate recent care a impresionat prin gradul mare de conostinte pe care aceasta le avea despre firma angajatoare. „Stia ce produse are compania, ce linie de business este cea mai productiva si pe ce piete functioneaza cel mai bine firma. Tineam un interviu pentru o pozitie de top management intr-o companie din industria manufacturiera. Candidatul a reusit sa explice clar ce politica a costurilor va aplica si de ce este aceasta eficienta. A fost angajat pe loc”, explica Brickman.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Citește și
Sfaturi pentru antreprenori: nu vă opriți, fiți vizibili, faceți planuri
Setari Cookie-uri