Companiile care concediaza mai fac si angajari

Pe masura ce numarul concediatilor continua sa creasca inca din lunile septembrie si octombrie 2008, multe dintre companiile care au anuntat disponibilizari efectueza in aceeasi masura angajari. Corporatii precum Microsoft, IBM, AT&T, Yahoo sau Time Warner disponibilizeaza angajati in liniile de business care inregistreaza pierderi, dar, in acelasi timp, angajeaza personal pentru alte divizii, scrie Wall Street Journal.
In primele patru luni ale anului 2009, compania Boeing a taiat din organigrama peste 3.000 de job-uri, slujbe din sectorul zborurilor comerciale. Cu toate acestea, gigantul a angajat alte 106 persoane in divizia destinta serviciilor de siguranta si control ale pasagerilor.

Recrutarile si disponibilizarile simultane indica in aceeasi masura amplitudinea crizei si a oportunitatilor companiilor lovite de criza, cat si nivelul de adaptabilitate a personalului pe o piata a fortei de munca instabila. Analiza situatiei releva directii de schimbare a pietei in acord cu mediul economic, in conditiile in care majoritatea angajatorilor cauta personal cu o experienta soida in munca si cu o inalta calificare.

“Nu este vorba numai de o fluctuatie de personal de rutina. De cele mai multe ori angajatii disponibilizati nu dispun de cunostintele necesare pentru a putea fi transferati pe posturile nou deschise”, spune Lori Kletzer, profesor de economie la University of California.

Unii experti in resurse umane considera ca piata fortei de munca s-a schimbat radical in ultimele decenii. Daca inainte angajatorii relocau sau reinstruiau angajatii, acum ii disponibilizeaza, aducand in locul lor persoane care au deja experienta si putere de munca, conform lui Peter Capelli, director al Centrului pentru Resurse Umane al University of Pennsylvania.

De exemplu, Boeing are in plan restructurarea a peste 10.000 de locuri de munca in 2009, incluzand 4.500 de persoane din divizia de zboruri comerciale. Aceasta disponibilizare va afecta insa si personalul din administratie si suport, sau pe cei care construiesc efectiv avioanele. La jumatatea anului 2010, Boeing va reduce productia avioanelor 777, ceea ce ar putea crea noi valuri de concedieri.

In acelasi timp, compania va angaja alte 1.500 de persoane pentru posturi de mecanici si ingineri software.

Executivii care disponibilizeaza si angajeaza in acelasi timp sustin ca au nevoie de un nou tip de angajat, care poate indeplini mai multe tipuri de sarcini concomitent.

Radioul national American (National Public Radio) a taiat 70 de locuri de munca de la doua emisiuni, dar angajeaza redactori si editori web in schimb.

Microsoft a efectuat in urma cu o saptamana disponibilizarea celei de-a doua transe de angajati, reducand din organigrama peste 5.000 de posturi. Insa gigantul software va adauga intre 2.000 si 3.000 de noi locuri de munca pentru sectiunile de cercetare online, spune purtatoul de cuvant al companiei - Elizabeth Herrera Smith.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri