Prabusirea din ultimul an a mai multor companii si banci de pe Wall Street a stirbit faima de cel mai ravnit loc de munca din Statele Unite. Generatiile de absolventi din 2008 si 2009 fug de job-urile, altadata atractive, de pe Wall Street si se indreapta spre slujbe in administratie, anunta site-ul msnbc.com.

In perioada de boom economic, centrul financiar atragea cele mai stralucite minti abia iesite din universitatile de prestigiu, oferindu-le salarii peste media din sistemul financiar bancar si bonusuri de performanta care le tripla veniturile. Acum, bonusurile de pe Wall-Street au disparut cu desavarsire, iar numarul locurilor de munca vacante este aproape de zero.

“Generatiile care au absolvit acum vad ce se intampla cu colegii lor mai mari care s-au angajat in domeniul financiar-bancar si care, odata cu prabusirea de pe Wall Street, alearga dupa noi slujbe”, a spus John Challenger, directorul executiv al companiei de recrutare Challenger, Gray & Christmas.

Numarul angajarilor in randul proaspetilor absolventi a scazut cu peste 21% fata de aceeasi perioada a anului 2008, iar in domeniul financiar bancar s-au angajat cu 70% mai putini licentiati, potrivit Asociatiei Nationale a Colegiilor si Angajatorilor (Association of Colleges and Employers). Din cei aproape 1,6 milioane de licentiati in mai, anul curent, doar 19,7% au un loc de munca ferit de efectele crizei si de potentiale disponibilizari, conform studiului NACE 2009.

Desi absolventii cauta febril un loc de munca si desi New York-ul, capitala celor mai bine cotate job-uri, si-a pierdut stralucirea, Washington DC a inregistrat o crestere a numarului de angajati. “ Nemaigasind stabilitatea intr-un job din sectorul privat, multi absolventi se indreapta catre locurile de munca oferite de Guvern”, explica Edwin Koc, directorul departamentului de cercetare si strategie al NACE.

Intr-adevar, Washington DC a inregistrat in ultimul an cea mai mare crestere a numarului de job-uri, in raport cu alte mari orase din SUA, conform Departamentului Muncii (Labor Department).

“DC-ul este singurul oras care ofera acum posibilitati crescute de angajare in domeniul financiar-bancar, mai ales ca Guvernul scoate la concurs mii de posturi pentru a eficientiza derularea proiectului de stimulare economica si a celorlalte proiecte adiacente”, a precizat Marisa Di Natale, senior economist pentru Moody's Economy.com.

Di Natale a explicat ca euforia ce a facut inconjurul Americii odata cu instalarea lui Obama la presedintie a atins in special studentii, facandu-i pe acestia sa isi caute in numar mare un job sigur in administratie.

Schimbarea de atitudine in privinta domeniului de activitate este resimtita si in colegiile americane, unde numarul inscrisilor la facultatile de politici publice a crescut simtitor in ultimii doi ani.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »Citeste si
Serializarea medicamentelor, intre piata farmaceutica si pacienti