Traversezi o perioada de somaj extinsa pe luni de zile? Exerseaza-ti zilnic abilitatile profesionale si ramai permanent conectat la cele mai noi tendinte din domeniul tau de expertiza, sfatuiesc specialistii chestionati de cotidianul de business Wall Street Journal.

In luna iulie a acestui an cinci milioane de americani se aflau in a 27-a saptamana de somaj si aveau putine sanse de a-si gasi o noua slujba. Consilierii in cariera sustin ca in aceste vremuri ecomonice, cand nici o companie nu adauga in organigrama noi locuri de munca, nu este de mirare ca saptamanile de somaj se transforma repede in luni si ca fostul angajat risca sa piarda contractul cu profesia.

Specialistii recomanda o strategie bazata pe informare continua, crearea unei retele de cunostinte si persuasiune, ingrediente esentiale in procesul de reangajare.

Specialistii chestionati de WSJ propun cateva strategii care vor creste sansele de angajare:

• Ramai conectat la informatiile din industrie. Una din tacticile pe care mizeaza consilierii in cariera este ramanerea in contact cu asociatiile profesionale si cu sindicatele. Plateste in continuare taxa de membru, pentru a avea astfel acces la mail-uri, brosuri si pliante cu informatii actualizate despre piata fortei de munca si despe noile tendinte din profesia ta.

• Participa la conferinte. Asociatiile organizeaza astfel de intalniri unde poti afla informatii noi si iti poti forma o retea de cunostinte care te pot recomanda pentru un nou job. In plus, acest tip de intruniri aduc in vizor personalitati importante din industria in care activai, astfel incat poti intelege mai bine cum a impactat criza economia si ce perspective ai.

• Participa la cursuri. Unii disponibilizati se inscriu la cursuri desfasurate online insa consilierii in cariera recomanda un curs fata in fata, pentru a-ti crea usor conexiuni cu alti profesionisti.

• Imbunatateste-ti abilitatile si cunostintele. Un curs la o universitate ar putea fi exact ceea ce ai nevoie. O certificare iti poate creste semnificativ sansele de angajare, mai ales daca ai acumulat deja ceva experienta in munca. Unele colegii sau facultati ofera chiar discounturi pentru persoanele concediate in criza, astfel incat iti poti umple timpul util, cheltuind o suma modica.

• Inscrie-te la programe de training pentru concediati. Companiile de training au accesat deja fonduri guvernamentale pentru a sistine astfel de cursuri, asa ca tot ceea ce ai de gfacut este sa te inscrii pe liste. Toate cursurile de acest tip sunt ori gratuite ori disponibile la un prêt nesemnificativ.

• Scrie despre industria in care ai activat si conecteaza-te online. Incepe sa scrii pe un blog personal sau pe blogul unei asociatii. Daca exista posibilitatea, scrie si in pagina de opinii a ziarului local. Astfel, profesionistii din domeniu vor afla mai multe despre tine si te vor sprijini in cautarea unui nou loc de munca.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »Citeste si
Cum iti salvezi afacerea. 6 solutii geniale gasite de un CEO