Un proces colectiv a fost intentat împotriva OpenAI, creatorul ChatGPT, în care se susține că metodele de antrenament AI ale companiei au încălcat confidențialitatea și drepturile de autor ale tuturor celor care au postat vreodată ceva online, scrie First Post.

OpenAI a adunat o cantitate enormă de date din diverse surse de pe internet pentru a-și antrena modelele lingvistice avansate de inteligență artificială. Aceste seturi de date constau într-o gamă largă de materiale, cum ar fi articole de pe Wikipedia, cărți populare, postări în rețelele de socializare și chiar conținut explicit de genuri de nișă. Mai important, OpenAI folosește toate aceste date fără a cere permisiunea creatorilor de conținut.

Procesul colectiv, care a fost intentat în California, susține că nerespectarea de către OpenAI a protocoalelor adecvate, inclusiv obținerea consimțământului din partea creatorilor de conținut, echivalează cu un furt de date în toată regula.

În cererea de chemare în judecată se afirmă: "În loc să urmeze procedurile stabilite pentru achiziționarea și utilizarea informațiilor personale, pârâții au recurs la furt. Aceștia au extras în mod sistematic 300 de miliarde de cuvinte de pe internet, inclusiv cărți, articole, site-uri web și postări, care au inclus, de asemenea, informații personale obținute fără consimțământ."

Cum ți-a furat OpenAI ideea, munca și creația ta

Argumentul potrivit căruia, dacă ai fost activ online în ultimele decenii, conținutul digital postat de tine este probabil încorporat în seturile de date ale OpenAI, pare a fi îndreptățit. În consecință, orice rezultat generat de modelele lingvistice ale OpenAI, care este utilizat în scop lucrativ, poate conține fragmente din datele aceste date ”preluate”.

Ryan Clarkson, partenerul firmei de avocatură care a dat în judecată OpenAI, a explicat pentru The Washington Post că "toate aceste informații sunt preluate la scară largă" fără ca ele să fi fost inițial destinate utilizării de către un model lingvistic de mari dimensiuni.

Cu toate acestea, rezultatul cazului în instanță rămâne incert. Infrastructura internetului este complexă, iar noțiunea de rețea liberă și deschisă nu este adesea pe deplin corectă. Platformele online au propriile condiții și acorduri cu utilizatorii și, chiar dacă utilizatorii contribuie cu conținut la aceste platforme, proprietatea aparține de obicei platformei în sine, mai degrabă decât utilizatorilor.

Sursa foto: Shutterstock / Iljanaresvara Studio

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri