Pe o piata estimata la 4 miliarde de dolari, cresterea exponentiala a cererii pentru outplacement a generat venituri record in criza, dar a avut si un efect advers: multitudinea de solicitari si timpul de lucru limitat au erodat calitatea serviciilor, potrivit Wall Street Journal.
Companiile care au decis disponibilizarea unei parti a personalului tin insa cu dintii de imaginea lor, iar outplacement-ul poate fi tehnica ieftina si eficienta de imbunatatire a imaginii zdruncinate de criza. In realitate insa, volumul mare de proiecte determina specialistii in outplacement sa trateze cu superficialitate disponibilizatii in cautarea unui job. In acelasi timp, companiile client nu au timp sa urmareasca daca firma de outplacement a reusit sa gaseasca slujba pentru fostul angajat.

Concediatii prefera sa is foloseasca timpul si resursele pe cont propriu asa incat mai mult de 40% dintre acestia nu trec niciodata pragul firmelor de outplacement, potrivit executivilor chestionati de WSJ.

Furnizorii de servicii se apara spunand ca munca lor este de calitate, si dau vina pe contextul economic, in care oamenii resimt o puternica presiune de a aduce bani acasa. “ Clientii se infurie usor. Sunt suparati pe fostul angajator, pe noi si pe cei care ar trebui sa ii angajaze, dar care, dupa primirea CV-ului, nu mai dau nici un semn de viata”, spune John Challenger, CEO al Challenger, Gray & Christmas Inc.

Mai mult de doua treimi din 265 de companii ofera outplacement -ul ca pe un serviciu standard, acompaniant perioadei de disponibilizare. Costul mediu pe persoana pentru aceste servicii se ridica la 3,568 de dolari, conform unui studiu efectuat in luna iulie de catre Asociatia Americana de Management in parteneriat cu Institutul de Productivitate Corporatista. (American Management Association, Institute for Corporate Productivity).

Fostii angajati au acces la un birou si la cateva ore de consiliere cu un coach, fie in cadrul unor sesiuni de grup, fie individual. De obicei, sunt ajutati sa isi intocmeasca CV-urile si sunt sfatuiti cu privire la interviul de angajare.

Business-urile firmelor de outplacement a explodat in perioada de criza.

Right Management, compania furnizoare de training apartinand gigantului Manpower, a raportat o crestere a cifrei de afaceri de 36%, pana la 158 de milioane de dolari pentru al doilea semestru al anului trecut. Right Management are in plan furnizarea serviciilor sale pentru 200.000 de disponibilizati in 2009, o cifra de doua ori mai mare decat in 2008, pentru companie.

In acelasi timp, profitul companiei suedeze Adecco a sarit de cota de 57%, la 119 milioane de dolari in semestrul a doilea al anului trecut.

Companiile furnizoare de outplacement sustin ca peste 95% din cei care le-au trecut prin mana se declara satisfacuti de calitatea serviciilor. Manpower a anuntat ca un fost angajat consiliat de ei isi gaseste un nou loc de munca in 16 saptamani, in medie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri