Regiile autonome si companiile de stat vor fi obligate sa informeze Ministerul Finantelor, lunar sau trimestrial, asupra evolutiei indicatorilor financiari si sa respecte anumite criterii de performanta pentru incalcarea carora managerii vor fi amendati cu 5.000-10.000 lei sau destituiti din functie, informeaza Mediafax.
Decizia a fost luata in sedinta de vineri a Guvernului, prin ordonanta de urgenta.

Premierul Emil Boc a apreciat ca aceasta ordonanta va intari disciplina financiara in cadrul regiilor si companiilor de stat.

"Pentru fiecare regie si companie de stat va fi stabilit un plan concret de restructurare si vor fi indicatori de performanta pentru manageri. Trebuie taiat in carne vie", a spus Boc.

El a aratat ca nerespectarea indicatorilor de performanta ar putea fi sanctionata si cu demiterea managerilor.

Surse oficiale au declarat anterior agentiei Mediafax ca Guvernul a mai decis, prin ordonanta de urgenta, ca restrictia impusa institutiilor publice privind achizitia de masini si mobilier sa fie extinsa si pentru regiile autonome si companiile de stat.

Totodata, premierul Emil Boc a cerut ministrilor sa prezinte in Guvern, in urmatoarea sedinta, o situatie a bunurilor aflate in administrarea institutiilor, pentru a evita achizitii inutile de echipamente care sa ramana pe stoc, dupa "modelul Necolaiciuc".

Ordonanta de urgenta aprobata de Guvern stabileste ca directorii regiilor autonome si companiilor de stat au obligatia sa transmita la Ministerul Finantelor, lunar, trimestrial sau ori de cate ori este nevoie, fundamentari, analize, situatii, raportari si orice alte informatii referitoare la indicatorii economico-financiari din bugetele de venituri si cheltuieli, in formatul si la termenele stabilite prin ordin al ministrului sau circulare.

La fundamentarea bugetelor de venituri si cheltuieli, operatorii economici trebuie sa includa obiective de reducere a arieratelor, pierderilor si subventiilor din exploatare, precum si sa respecte politica salariala a Guvernului.

"In situatia in care gradul de realizare a veniturilor proprii programate in bugetele de venituri si cheltuieli, calculat ca raport procentual intre incasari si program, in fiecare din ultimii doi ani a fost mai mic de 97%, fundamentarea veniturilor proprii pentru anul curent va fi cel mult la nivelul realizarilor din anul precedent", se arata in document.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri