Potentialul crescut al investitiilor in energie si posibila dezvoltare a pietei de capital sunt doua elemente ce atrag atentia celor mai puternici diplomati. Rand pe rand, ambasadorul Norvegiei, Statelor Unite si Austriei au amintit ca Romania are o nevoie de o industrie puternica a energiei si de o bursa puternica.
Romania trebuie sa infiinteze o bursa independenta in care sa fie tranzactionata electricitatea si gazele naturale produse in tara, in caz contrar investitorii straini urmand sa ocoleasca sectorul energetic local, sustine ambasadorul Austriei la Bucuresti, Michael Schwarzinger.

“Intregul sistem energetic va avea nevoie de investitii straine. Una dintre recomandarile cheie pe care le sustin este infiintarea la Bucuresti a unei burse de energie, prin care sa fie stabilite preturile corecte. Fara o piata libera aproape niciun investitor strain nu va fi interesat sa aduca bani in acest sector romanesc”, a declarat Schwarzinger, la deschiderea oficiala a sedintei Bursei de Valori Bucuresti (BVB) .

Acesta spune ca o posibila solutie ar putea sa fie si privatizarea OPCOM, in conditiile in care statul roman ar fi de acord. Ambasadorul si oamenii de afaceri din Austria spun ca au purtat discutii cu reprezentantii guvernului despre liberalizarea tranzactiilor energetice.

Ambasadorul Austriei a declarat ca sustine privatizarile prin intermediul BVB, fiind de acord cu reprezentantul SUA in Romania, Mark Gitenstein, care comparase reorganizarea companiilor energetice (n. red. in detrimentul listarii acestora) cu rearanjarea sezlongurilor pe Titanic.

„O bursa dezvoltata de actiuni este ceva indispensabil pentru o tara care vrea sa atraga mai multi investitori institutionali. Listarea pe marile burse internationale este importanta pentru investitorii profesionisti, insa pentru cei locali piata nationala este cea mai importanta. In ziua de astazi Bursa este cruciala pentru dezvoltarea economica a unei tari”, spune Schwarzinger.

Oficialul a mai spus ca una dintre lectiile crizei financiare este aceea ca pietele de capital trebuie urmarite cu mult mai mare atentie. El se asteapta ca tarile europene sa se foloseasca mai mult pietele financiare in viitor.

Si ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania, Mark Gitenstein, a recomandat folosirea pietei de capital din Romania la intregul potential, in atragerea de investitii din tara si strainatate, pentru dezvoltarea proiectelor energetice sau de infrastructura.

“De ce este piata de capital importanta? Nu poate exista crestere economica in lipsa unor reserve enegetice sigure si a infrastructurii necesare, iar sectorul energetic din Romania va necesita noi investitii semnificative pentru a putea devein motorul si nu o piedica in calea redresarii economice a Romaniei. Piata de capital poate juca un rol crucial in atragerea de investitii in Romania si din strainatate”, a declarat ambasadorul, prezent tot la deschiderea sedintei BVB, la finalul lunii martie.

Anterior, Oysten Hovdkinn, ambasadorul Norvegiei spunea ca Romania si tara sa au un mare potential pentru o cooperare mai stransa si mai profunda pe mai multe domenii.

„Avand Granturile SEE si Granturile Norvegiene la dispozitia noastra, sunt convins ca exista un potential urias pentru o mai larga cooperare economica intre cele doua tari, in domenii in care Romania are avantaje comparative, iar Norvegia – competenta si experienta. De exemplu, in domeniul schimbarilor climatice si al energiei regenerabile ori in cel al protectiei mediului”, declara oficialul norvegian, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

De asemenea, la jumatatea lunii trecute, Camera Franceza de Comert si Industrie din Romania (CCIFER), Ambasada Frantei la Bucuresti si Sectia romana a Consilierilor pentru Comert exterior ai Frantei au lansat “Cartea Alba a Energiei”, un set cu zece propuneri pentru relansarea sectorului energiei din Romania.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri