Constructorii afirma la unison ca sectorul de profil se afla in continuare intr-o perioada de regres, chiar daca Institutul National de Statistica (INS) a anuntat, in aceasta dimineata, ca Produsul Intern Brut (PIB) a crescut cu 0,6% in primul trimestru, asfel ca Romania a iesit tehnic din recesiune, dupa doi ani si jumatate.
“Din pacate, Romania iese tehnic din recesiune, dar fara sectorul constructiilor. Ne asteptam ca domeniul acesta sa fie locomotiva iesirii din recesiune, dar suntem abia ultimul vagon al trenului. Pentru constructori, vestea reprezinta doar un dram de speranta”, spune Adriana Iftime, secretar general al Patronatului Societatilor de Constructii.

Ea subliniaza ca, pana acum, dezvoltarea sectorului constructiilor s-a bazat, in mare parte, pe banii investitorilor straini si mai putin pe fondurile publice.

“Companiile straine au nevoie de mai mult timp pentru a se convinge de evolutia economica si pentru a se decide asupra eventualelor investitii. In conditiile in care cresterea economica se pastreaza, chiar daca la valori foarte mici, estimez ca va fi nevoie de cel putin sase luni pentru ca investitorii straini sa aloce bani in sectorul constructiilor. De asemenea, trebuie avut in vedere si ca, dupa acest interval, vine si iarna”, sustine Iftime.

In primele doua luni ale anului, investitiile straine directe in Romania au crescut de peste doua ori, la 294 milioane de euro, comparativ cu suma de 140 de milioane de euro raportata pentru perioada similara din 2010, si au finantat integral deficitul contului curent.

Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO), afirma ca “in sectorul constructiilor nu s-a iesit din recesiune”.

“Datele din primele luni ale anului arata, in continuare, o descrestere a sectorului constructiilor. Chiar daca s-au organizat mai multe licitatii pentru proiecte, nu se prevede un avans al domeniului, pentru ca licitatiile sunt intarziate. De asemenea, lipseste o asigurare a finantarii pentru proiectele deja anuntate”, explica Plosceanu.

Potrivit presedintelui ARACO, piata constructiilor a scazut cu 4% in primul trimestru, comparativ cu perioada similara din 2010.

Piata constructiilor s-a plasat la 9,7 miliarde de euro anul trecut, in scadere cu 17% fata de 2009 si cu 37% comparativ cu 2008. Totodata, numarul angajatilor din industrie s-a redus cu 14% in 2010, pana la 317.200.

In martie, Plosceanu preciza ca, in cel mai fericit scenariu, valoarea sectorului constructiilor se va plasa in 2011 la un nivel similar celui din 2010, respectiv 9,5 - 10 miliarde de euro.

“Credem ca, in ciuda unor promisiuni politice, 2011 va ramane la fel ca 2010. Exista insa multe semnale ca 2012 va fi mai bine finantat din punct de vedere al lucrarilor de constructii”, mentioneaza Laurentiu Plosceanu.

Si Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMCR), spera ca anul viitor vina cu un aflux de investitii care sa readuca pe crestere sectorul constructiilor.

“Fara 10 miliarde de euro investiti in constructii, sectorul nu isi poate reveni pe crestere”, este de parere Georgescu.

El spune ca majorarea economica anuntata de INS este una incerta.

“O crestere economica de doar 0,6% spune foarte mult, din punctul meu de vedere, tinand cont ca exista si o marja de eroare. Rezultatul este destul de incert mai ales daca nu s-au luat in calcul si arieratele”, spune Claudiu Georgescu.

Avansul economic s-a bazat doar pe productia industriala si pe exporturi si de aceea este unul nesustenabil, considera presedintele APMCR.

Trebuie sa recunosteam ca Dacia ne-a ajutat foarte mult in primul trimestru, in conditiile in care industria constructiilor si agricultura nu au mers, iar serviciile nu s-au miscat foarte bine, avand in vedere ca a exista o crestere a preturilor”, declara Georgescu.

In primul trimestru al anului, productia industriala a crescut ca serie bruta cu 11,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, datorita avansului industriei prelucratoare (13,2%), industriei extractive (3,8%) si productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze , apa calda si aer conditionat (3,7%), arata datele INS.

Totodata, exporturile din perioada ianuarie – martie s-au ridicat la 11 miliarde de euro, cu aproape 40% peste nivelul din acelasi interval al anului trecut, potrivit Institutului, in vreme ce importurile au crescut cu 24,8%, la 12,4 miliarde de euro.

“In prezent, mediul privat isi canalizeaza investitiile spre sectorul comercial si foarte putin pe segmentul rezidential. In ceea ce priveste infrastructura sau constructiile edilitare, mediul privat nu dispune de bani pentru a face investitii”, mai spune Georgescu.

Lipsa banilor in sectorul constructiilor este evidentiata si numarul de autorizatii de construire eliberate in primul trimestru. Astfel, in primele trei luni ale anului s-au acordat 7.396 de autorizatii de construire pentru cladiri rezindentiale, in scadere cu 3% fata de T1 2010.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri