Nivelurile de utilizare s-au dublat in ultimele luni in cazul departementelor corporate ale CMS, iar 2011 este un an mai favorabil pentru vanzatori in piata de fuziuni si achizitii, potrivit lui Gabriel Sidere (foto).

O revenire a pietei vanzatorilor, coroborata cu o crestere a numarului de tranzactii sunt principalele constatari ale unui studiu CMS privind fuziunile si achizitiile in 2011.

Studiul CMS analizeaza peste 1.000 de tranzactii de fuziuni si achizitii ale companiei, de-a lungul ultimilor patru ani.

Analiza facuta arata revenirea unei tendinte favorabile pentru vanzatori pe piata de fuziuni si achizitii din regiune, dupa ce anul trecut aceasta a inclinat semnificativ in favoarea cumparatorilor.

Comparativ cu 2009, la nivel european, in 2010 s-a constatat o crestere de 25% a numarului de tranzactii de fuziuni si achizitii, tendinta care continua si in 2011, se arata in studiu. Deoarece tot mai multi investitori sunt interesati de piata de M&A, oficialii CMS estimeaza ca in 2011 tendinta de a transfera riscul contractual inapoi cumparatorilor este improbabila, existand, cu siguranta, o revenire la o piata mai favorabila vanzatorilor.

Citeste si:

„In ceea ce priveste Romania, in 2011 inregistram o crestere semnificativa a interesului investitorilor pentru domeniul M&A, atat din partea fondurilor de investitii cat si a celor strategice. Principalele sectoare atractive in acest an sunt cel energetic (atat green energy cat si conventionala), financiar-bancar (exituri, vanzari, restructurari de portofoliu), bunuri de consum si sectorul industrial”, declara Horea Popescu, Partener in cadrul departamentului corporate CMS Romania.

Studiul evidentiaza ca in Europa Centrala si de Est arbitrajul ramane principalul mecanism de solutionare a disputelor (76% vs. 33% in Europa, in 2010).

Tranzactiile din Europa de Sud au avut tendinta cea mai redusa din Europa de a contine dispozitii de minimis sau clauze globale (basket).

In Europa Centrala si de Est, tranzactiile cu clauza de indexare a pretului de achizitie („earnout”) au fost rare (doar 8%), iar clauzele de neconcurenta au fost utilizate mult mai rar decat in restul Europei.