Mai mult de 2.000 de mineri vor fi disponibilizati in acest an de la compania Minvest Deva, iar conform planului de restructurare al Ministerului Economiei si Comertului pana la sfarsitul anului aici vor mai ramane 150 de salariati din cei 2.400 cati sunt acum. "Incepand cu 1 februarie vor fi disponibilizati 200 de mineri de la filiala Certej. Apoi, din martie urmeaza sa mai plece din companie, de la toate filialele, inca aproximativ 1.000 de persoane. Pana la finalul anului, vor trebui sa ramana 150 de salariati”, a declarat Pompiliu Crai, directorul general al companiei Minvest Deva.

Potrivit acestuia, disponibilizatii vor beneficia, la plecare, de plati compensatorii care vor ajunge la 150 de milioane de lei vechi pentru fiecare persoana si de inca 50 de milioane de lei vechi dupa sase luni de la disponibilizare.

De asemenea, persoanele disponibilizate vor mai beneficia, timp de doi ani, de un ajutor social si de venituri de completare, in functie de vechimea in munca. Pompiliu Crai a precizat ca salariatii care vor ramane sa lucreze la companie se vor ocupa cu inchiderea minelor.
"Este vorba despre mai multe mine care apartin companiei: Deva-Vetel, Brad, Teliuc, Ghelari, Certej. Aici vor fi executate lucrari de conservare a minelor, apoi de inchidere a acestora si de ecologizare”, a spus directorul general al Minvest Deva. In anul 1995, la compania Minvest Deva lucrau aproximativ 28.000 de persoane, iar dupa cinci ani numarul salariatilor a scazut la jumatate.

De asemenea, productia de minereu a scazut, in perioada 1995-2000, de la peste opt milioane de mii de tone, la putin peste patru milioane de mii de tone.