EADS a investit mult in Romania. Acum suntem pe cale sa ridicam numarul angajatilor la 1.000 pana in 2013”, a anuntat Louis Gallois (foto), prezent la deschiderea de saptamana aceasta a fabricii Premium Aerotec din Ghimbav (judetul Brasov), o investitie de 40 milioane de euro.

Aici urmeaza sa lucreze cei 300 de noi angajati, in prezent unitatea de productie de componente pentru aeronavele Airbus fiind deservita de 260 de salariati.

Constructia fabricii din Ghimbav a inceput in urma cu 14 luni si s-a desfasurat in doua etape. Compania Premium Aerotec, parte a grupului EADS, va primi un ajutor din partea statului de 19 milioane de euro. Din aceasta suma, 4-5 milioane de euro au fost deja acordati, potrivit declaratiilor premierului Emil Boc de la evenimentul de inaugurare.

“Romania este de importanta strategica pentru noi. (...) Vrem sa identificam si alte proiecte alaturi de Guvern”, a spus Gallois. Oficialul EADS s-a referit la Romania ca la o tara-cheie pentru concern intrucat este una dintre putinele state din regiune care are o industrie aerospatiala si de aparare semnificativa.

“In afara de Germania, in Romania am investit, in ultimii ani, cel mai mult dintre tarile europene. Vrem sa mentinem acest impuls si sa identificam, impreuna cu Guvernul roman, proiecte noi, comune“, a subliniat presedintele CA al EADS.

Citeste si:

La randul sau, premierul Emil Boc a aratat ca fabrica de la Ghimbav este un proiect major de investitii pentru Romania si Brasov. “[Fabrica] este confirmarea faptului ca Romania e o tara in care se poate investi“, a spus premierul. Cat despre proiectele viitoare ale Guvernului in colaborare cu EADS, Boc a raspuns ca acestea vor fi precizate la momentul respectiv.

Fabrica de la Ghimbav se intinde pe o suprafata de 6 hectare si va atinge o productie de 1,3 milioane de componente pe an. De la debutul productiei in decembrie 2010, odata cu finalizarea primei etape de constructie, au fost realizate 180.000 de componente, 23.000 de profile si 45.000 de ansambluri.

Premium Aerotec GmbH are peste 7.000 de angajati si a inregistrat in 2010 o cifra de afaceri de 1,3 miliarde de euro. Compania mai detine alte patru fabrici in Germania - la Angsburg, Bremen, Nordenham si Varel. Activitatea lor de baza o constituie dezvoltarea si producerea de structuri compozite aerospatiale din metal si fibre de carbon, precum si a dispozitivelor si sistemelor de fabricatie aferente.

Grupul EADS mai este prezent pe piata locala prin Eurocopter (companie de mentenanta a elicopterelor, detinuta in proportie de 49% de catre IAR Brasov) si prin Cassidian, companie care a dezvoltat proiectul de securitate a frontierelor. In 2010, grupul EADS (compus din diviziile Airbus, Astrium, Cassidian si Eurocopter) a generat venituri de 45,8 miliarde de euro si a inregistrat un numar de 122.000 de salariati la nivel global.

Vezi aici cum arata fabrica de la Ghimbav.