Alianta pentru Sanatate: Mentinerea preturilor serviciilor medicale sub costuri va provoca falimente in lant

Piata serviciilor medicale este una dirijata, iar preturile stabilite de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si de Ministerul Sanatatii sunt sub nivelul real, fara legatura cu costurile de functionare, sustine Alianta pentru Sanatate din Romania (APSR).

"Mentinerea acestor preturi simultan cu limitarea prin lege a numarului de consultatii va determina falimentarea in lant a furnizorilor de servicii medicale indiferent de dimensiunea lor, motiv pentru care este necesara ori crestera valorii de decontare a serviciilor medicale ori considerarea tarifelor actuale decontate ca preturi de referinta lasand piata sa stabileasca valoarea finala pentru fiecare furnizor", se precizeaza intr-un comunicat transmis de APSR.

Intr-o discutie cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), membrii APSR au mentionat problemele din sistemul sanitar si au facut o serie de propuneri. Astfel, alianta sustine:

- alocarea a 6% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru sanatate in 2012;
- colectarea taxei pe viciu pentru finantarea programelor nationale de sanatate;
- solutionarea datoriilor marilor companii publice la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate;
- respectarea termenelor de plata in contractele cu farmaciile si furnizorii de medicamente si produse medicale;
- scurtarea, treptata, a termenelor de plata pana la final de 2013, la 30 zile, potrivit Directivei Europene 2011/7/EU;
- introducerea unor medicamente generice pe lista C2 (lista cu medicamentele destinate tratarii bolilor cronice, precum diabetul, HIV/SIDA, cancer).

Reprezentantii APSR sustin ca ultima masura, cea care vizeaza introducerea unor medicamente generice pe lista C2, ar putea genera o economie de 480 de milioane de euro.

Alianta pentru Sanatate din Romania este o organizatie nonguvernamentala care reuneste doctori, pacienti, farmacisti, distribuitori de medicamente si reprezentanti ai spitalelor.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri