"Mentinerea acestor preturi simultan cu limitarea prin lege a numarului de consultatii va determina falimentarea in lant a furnizorilor de servicii medicale indiferent de dimensiunea lor, motiv pentru care este necesara ori crestera valorii de decontare a serviciilor medicale ori considerarea tarifelor actuale decontate ca preturi de referinta lasand piata sa stabileasca valoarea finala pentru fiecare furnizor", se precizeaza intr-un comunicat transmis de APSR.

Intr-o discutie cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), membrii APSR au mentionat problemele din sistemul sanitar si au facut o serie de propuneri. Astfel, alianta sustine:

- alocarea a 6% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru sanatate in 2012;
- colectarea taxei pe viciu pentru finantarea programelor nationale de sanatate;
- solutionarea datoriilor marilor companii publice la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate;
- respectarea termenelor de plata in contractele cu farmaciile si furnizorii de medicamente si produse medicale;
- scurtarea, treptata, a termenelor de plata pana la final de 2013, la 30 zile, potrivit Directivei Europene 2011/7/EU;
- introducerea unor medicamente generice pe lista C2 (lista cu medicamentele destinate tratarii bolilor cronice, precum diabetul, HIV/SIDA, cancer).

Citeste si:

Reprezentantii APSR sustin ca ultima masura, cea care vizeaza introducerea unor medicamente generice pe lista C2, ar putea genera o economie de 480 de milioane de euro.

Alianta pentru Sanatate din Romania este o organizatie nonguvernamentala care reuneste doctori, pacienti, farmacisti, distribuitori de medicamente si reprezentanti ai spitalelor.