Inlocuirea unui frigider vechi, ineficient energetic, cu unul nou, care consuma cu 75% mai putin, poate aduce pentru proprietar o economie anuala de peste 500 de lei, potrivit unui studiu.

„Considerand o durata de functionare continua de 8.760 ore pe an (24 ore/ zi x 365 zile) si un cost al electricitatii de 0,54 lei/ kWh (inclusiv TVA si accize valabile in 2011), s-a constatat ca economia anuala de electricitate si, respectiv, de bani pentru fiecare frigider masurat fata de frigiderul cu cel mai mare consum de electricitate, este de 16 ÷ 75% - in cazul echipamentelor cu tehnologie de compresie”, potrivit cercetarii intreprinse de Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Energie (ICEMENERG), Asociatia Romana pentru Reciclare (RoRec) si Electrolux, producator de electrocasnice.

Comparatia a fost facuta pe baza de masuratori realizate pe patru aparate frigorifice fabricate intre 1970 si 1981, precum si pe unul actual, produs in 2011.

Prin compararea aparatelor frigorifice cu compresie cu cele cu absorbtie (fabricate in anii ’70), economiile de energie si de bani sunt si mai mari, de 70-90%, ceea ce inseamna 2.000 de lei/an in minus la costurile de electricitate.

„Astfel, economia anuala la costurile de electricitate, obtinuta prin inlocuirea unui frigider cu absorbtie, vechi si ineficient energetic, depaseste investitia intr-un frigider nou, eficient din punct de vedere energetic, cu un pret mediu de circa 1.500 de lei”, concluzioneaza autorii studiului.

Potrivit ICEMENERG, Romania se numara printre tarile cu cea mai scazuta rata de inlocuire a aparatelor electrocasnice. Frigiderele incadrate in clasa energetica G (din anii ’70), consuma anual cu aproape 4.000 kWh mai mult decat unul de clasa A+.

Sursa foto: Electrolux.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Cat economiseste un spital prin deschiderea propriei bucatarii