Conducerea Petrom a negociat, recent, cu Federatia Sindicatelor Libere si Independente - FSLI Petrom o serie de masuri privind salariatii companiei. Astfel, acestia vor primi o marire salariala de 10%, indiferent de vechimea in munca sau de pozitia ocupata in Petrom. De asemenea, fiecare angajat al Petrom va obtine, in acest an, o prima de 17 milioane de lei vechi, suma impozabila. In plus, contractul colectiv de munca a fost prelungit cu minimum un an. Contractul a fost incheiat in 2004, fiind apoi prelungit pina in luna mai a acestui an. In cadrul negocierilor dintre conducerea Petrom si FSLI, valabilitatea actului a fost prelungita cu inca un an. Anul trecut, in perioada ianuarie-septembrie, compania a mai acordat angajatilor sai o marire salariala de 13%, plus o prima anuala mai mare de Ziua petrolistului.

Cheltuielile cu personalul au reprezentat 17% din cheltuielile de exploatare si au crescut cu 18%, in comparatie cu aceeasi perioada din anul precedent (2004 - n.r.), datorita unei cresteri de 13% a salariilor, negociata cu sindicatul si stipulata in contractul colectiv de munca si, de asemenea, datorita unei prime anuale mai mari pentru Ziua petrolistului. (...) La sfirsitul lunii septembrie (2005 - n.red.), numarul total al angajatilor Petrom se ridica la 48.903, cu 3% mai putin decit cifra inregistrata in septembrie 2004, se precizeaza in raportul companiei catre actionari, pentru trimestrul al III-lea din 2005.

Salariati putini, platiti mai bine

In 2004, salariul mediu brut lunar la Petrom a fost de 1.176 RON, asa cum rezulta din valoarea indemnizatiilor de concediere, indemnizatii calculate ca multiplu al acestui salariu, in functie de vechimea in munca. In 2005, dupa majorarea salariala de 13%, fiecare angajat a cistigat, brut, 152 RON, iar pentru acest an, cistigul este de 132 RON. In euro, majorarea individuala din 2005 a fost, la cursul mediu anual, de 36,4 euro. In acest an, pe baza cursului leu-euro pe care s-a fundamentat bugetul de stat (3,55 RON pentru un euro), majorarea este de 37 de euro, comparativ cu 2005. Este vorba despre sume lunare brute.

La inceputul lui 2005, la Petrom lucrau 50.010 salariati, iar la sfirsitul anului - 43.546. Daca pe baza acestor date luam in calcul un nivel mediu al salariatilor de 46.778 de angajati, rezulta ca, la nivelul intregului an, Petrom a platit in plus, pentru salarii, 20,43 milioane de euro.

Anul trecut, numarul de angajati ai companiei a scazut cu 23%. Luind in calcul acelasi procent si pentru acest an, ar reiesi un numar mediu de 40.716 salariati, pentru care compania s-a angajat sa plateasca in plus fata de 2005, pentru salarii, 18,07 milioane de euro. Rezulta, asadar, ca in cei doi ani de cind OMV a preluat Petrom (2005 si 2006), compania plateste, pentru salarii, 56,28 milioane de euro in plus.

Suma este aproximativa, nu include primele (de care petrolistii beneficiau si inainte) si nu are la baza date oferite de Petrom, pentru ca oficialii companiei au refuzat sa ni le furnizeze.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri