Piata romaneasca a serviciilor de relocare este estimata la circa cinci milioane de euro
Marindu-si numarul de angajati si pretentiile de confort, in fiecare an sute de firme se muta din vechile sedii in altele mai noi si mai spatioase. Iar mobilierul nu este carat cu taxiul. Pe piata exista cam zece firme specializate in mutari.

Cine s-a mutat dintr-un apartament in altul stie cat de greu este sa cari mobila pe scarile blocului, cu ajutorul prietenilor sau vecinilor. Bucuria de a te muta intr-o casa noua este oarecum estompata de durerile de spate ramase dupa lupta cu frigiderul sau cu masina de spalat. Ca sa nu vorbim de cei care mai au prin sufragerie un pian. Dar nimic nu se compara cu caratul unui seif, care poate cantari chiar si o tona. Insa, cei care au casa de bani in apartament se presupune ca ar trebui sa aiba si ceva bani si, in consecinta, este putin probabil sa se apuce singuri sa-l tarasca pe scarile blocului sau pe aleea din fata vilei.

Tocmai din acest motiv au aparut si pe piata romaneasca, imediat dupa 1990, companiile de relocari. In anul 1991, firma internationala Interdean Moovers a deschis reprezentanta romaneasca, fiind practic prima companie straina de profil care a investit in Romania, intr-un moment in care acest gen de servicii abia deschidea ochii. Pe atunci, mutam in principal efecte personale ale expatriatilor care veneau in Romania. Erau reprezentanti ai unor companii mari, precum Coca-Cola, Procter&Gamble sau Unilever, care se stabileau aici cu locul de munca pentru cativa ani, isi aminteste Cristian Borcos, director de vanzari la Interdean Romania.

In primii ani de dupa 1990, expatii primeau de la firma apartamente goale, pe care trebuiau sa si le mobileze singuri. si cum prin acei ani nu aveau prea mare incredere in calitatea mobilierului romanesc, preferau sa-si care cu ei mare parte din mobila. Acum zece ani lucram numai pe import-export, adica pentru strainii care se stabileau pentru o vreme in Romania sau pentru romanii care plecau in strainatate, spune la randul ei Carmen Vasluianu, director executiv la De Groot IRS, companie romano-olandeza specializata in relocari.

Borcos de la Interdean povesteste ca prin 1996-1997 au inceput si romani sa plece masiv sa lucreze cu carte de munca in strainatate. si printre acestia, zeci de tineri care mergeau sa lucreze pentru Microsoft, la Redmond, in Statele Unite. si pentru care compania lui Bill Gates suporta cheltuielile aferente mutarii de mobilier. In vreo doi ani am mutat la Microsoft in jur de 30 de tineri informaticieni romani, adauga Borcos, care spune ca o mutare de mobilier peste ocean poate costa si peste 10.000 de euro. Intre timp, in ultimii ani, piata de profil s-a schimbat si, pe langa mutarile internationale, au inceput sa apara si comenzi locale.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=23396&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri