In momentul de fata apreciem cota de piata a vinurilor Cotnari in jurul nivelului de 20 la suta din piata, a declarat sambata pentru Rompres, directorul de marketing al SC COTNARI SA, Laurentiu Anghel, in cadrul Salonului national de vinuri.
Cotnari a incheiat anul 2005 cu o cifra de afaceri de 650 de miliarde de lei, profit de aproximativ 32 de miliarde de lei vechi. De asemenea, o cincime din angajatii companiei lucreaza in cercetarea vitei de vie, a explicat reprezentantul producatorului de vin.

'Cercetarea se leaga intotdeauna cu tehnologia. Am accesat un credit SAPARD cu 50 la suta autofinantare si 50 la suta fonduri SAPARD, in valoare de peste trei milioane de euro, care este in derulare. Am luat acest credit pentru a retehnologiza combinatul COTNARI, pentru laborator, pentru a face pregatirile necesare in vederea momentului 1 ianuarie 2007, cand competitia va fi mult mai mare pe piata interna', a mai precizat Anghel.

In ultimii ani, compania a promovat investitii financiare substantiale impreuna cu firme de renume din Italia, Germania, Suedia. Aceste investitii au crescut capacitatea statii de imbuteliere, au modernizat instalatiile de racire, de eliminare sarurilor tartrice, de limpezire centrifuga a mustului, de depozitare a vinului invechit etc.

In ceea ce priveste productia, 'punand foarte mult accent pe calitate, ne limitam la o cantitate de zece milioane de kilograme de struguri, pe cele 1.200 de hectare. Preferam sa mentinem de la sase la zece mii de kilograme la hectar pentru a pastra calitatea. Prin deshidratarea strugurilor se alunge la o proportie de aproximativ 260 de grame la litrul de vin, ceea ce a insemnat aproximativ 9,3 milioane de sticle vandute, in 2005'.

Valoarea exporturilor realizate de producatorul de vin in 2005 se ridica la aproximativ zece la suta din cifra de afaceri a Cotnari. 'Cotnari este reprezenta in afara Romaniei cu toate soiurile, avand un avantaj in faptul ca soiurile sunt realizate doar din struguri autohtoni'. De asemenea, soiul Grasa de Cotnari nu se poate reproduce pe alte podgorii, datorita trasaturilor aparte ale zonei in care este realizata. Compania face exporturi in Canada, Statele Unite ale Americii, Japonia. in urmatorii doi ani, compania intentioneaza sa intre si pe piata chineza. De asemenea, India este o piata care poate absoarbe mult vin bun de calitate, considera Anghel.

Salonul National de Vinuri s-a separat pentru prima data in acest an de INDAGRA (Expozitie internationala de echipamente si produse din domeniul agriculturii, zootehniei si alimentatiei) fiind asociat cu Targul National de Turism, care este un eveniment foarte important, in a carui tematica figureaza si Servicii de alimentatie publica in turism, a explicat directorul de marketing al Cotnari. Producatorul de vin a pregatit pentru clientii sai un pachet special pentru Sarbatorile de Paste, format din patru sticle de Francusa si un cadou pentru consumatorii fideli, un compact-disc cu muzica populara, continand interpretari ale orchestrei Rapsozii Botosanilor, special conceput pentru aceasta ocazie.

'Recent ne-am intors de la Provin, Duseldorf, una din cele mai mari expozitii de vinuri si am observat ca produsele Cotnari sunt destul de cunoscute, iar numele Cotnari reprezinta ceva pe piata mondiala, in conditiile in care batalia in domeniul vinului devine din ce in ce mai apriga'. a mai spus reprezentantul companiei. Producatorul de vin a primit un premiu pentru cel mai bun vin din Sud-Estul Europei, in cadrul Concursului mondial de vinuri de la Bruxelles. Premiul urmeaza a fi decernat in perioada 21-23 aprilie. in noiembrie 2005, Cotnari a primit la Vinandino, Argentina, medialia de aur pentru Grasa de Cotnari 2000. Pentru Europa de Est au fost doar sase medalii, dintre care una a fost a Romaniei.

Selectiile de vinuri albe Cotnari cuprind Chateau Cotnari, un vin sec, cupaj de Francusa, Feteasca Alba si Tamaioasa, Grasa de Cotnari 2000, vin dulce, Blanc de Cotnari, demisec si Busuioaca de Moldova, cu o aroma tipica soiurilor de Muscat.

Gama traditionala Cotnari este alcatuita din Feteasca Alba, vin demisec, Grasa de Cotnari, vin demidulce, Tamaioasa Romaneasca, vin dulce, si Francusa de Cotnari, vin sec. in 2004, Cotnari a lansat Vinul lui stefan cel Mare, vin dulce, obtinut din soiuri de Grasa de Cotnari, Feteasca Alba, Francusa, si Busuioaca de Moldova. Vinul a fost lansat la aniversarea a 500 de ani de la moartea domnitorului stefan Cel Mare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri