Orice afacere din grupul General Electric trebuie sa fie primul sau al doilea jucator pe piata care activeaza.
Orice afacere din grupul General Electric trebuie sa fie primul sau al doilea jucator pe piata care activeaza. Asa suna punctul central al strategiei care l-a ajutat pe Jack Welch sa transforme GE intr-una din cele mai de succes corporatii americane din ultimii 25 de ani.

Numarul unu in topul celor mai respectate companii din lume realizat de Financial Times, GE, s-a hotarat sa devina mult mai activ pe piata romaneasca. Dupa ce, in urma cu un an, si-a stabilit la Bucuresti sediul central al operatiunilor de dezvoltare pentru 11 tari din Europa Centrala si de Est, decizia de a cumpara la pachet societatile detinute de Fondul Romano-American pentru Investitii (RAEF) nu este surprinzatoare.

Negocierile pentru preluarea Motoractive (leasing), Domenia Credit (credit ipotecar) si Estima Finance (credit de consum) au inceput in toamna lui 2005 si au fost finalizate saptamana trecuta. Chiar daca a avut competitori de marca, de tipul HSBC, Socit Gnerale si AIG, General Electric a marsat pana in ultimul minut pentru a cumpara societatile enumerate mai sus ale RAEF. Tranzactia a fost negociata direct cu reprezentantii din SUA ai conglomeratului american, iar valoarea tranzactiei pare sa se ridice la peste 100 de milioane de euro.

GE este prezenta in Romania din 1982. In toata aceasta perioada, reprezentantii locali ai GE au identificat noi oportunitati de afaceri. De altfel, conducerea conglomeratului american de firme recunoaste ca nucleul din zona Europei de Est are cea mai mare rata de crestere, motiv pentru care este una dintre cele mai atractive piete. Recent, Dan Ionescu, directorul executiv al GE pentru Europa de Sud-Est, declara ca vom valorifica orice oportunitate privind dezvoltarea activitatii noastre in Romania.

Necesarul urias de investitii in infrastructura este un puternic pol de atractie pentru General Electric. Chiar daca este lider mondial in domeniul productiei de energie si sisteme tehnologice pentru livrarea acesteia, General Electric nu este interesat de participarea la privatizarile din domeniul energetic, compania fiind mult mai concentrata pe semnarea de contracte de furnizare de aparatura tehnologica pentru productia si distributia produselor sale.

La ora actuala, GE are proiecte in derulare cu Transelectrica, Centrala Nucleara de la Cernavoda, este actionar la Turbomecanica si detine un centru de solutii tehnologice si servicii de afaceri destinat firmelor, al doilea de acest tip din Europa.

Divizia de investitii financiare a General Electric, atat pe partea de clienti persoane fizice, cat si juridice, a avut o tentativa de a intra mai puternic pe piata romaneasca prin achizitia unui pachet de actiuni la Banc Post, in momentul privatizarii bancii, pachet pe care apoi l-a revandut. Prin noile achizitii facute acum se dovedeste insa ca interesul americanilor este clar pe termen lung si pe acest segment de piata.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=23751&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri