OMV Austria, PKN Orlen Polonia. MOL Ungaria, Unipetrol, Petrom si Rompetrol Rafinare au inregistrat impreuna in anul fiscal martie 2005-martie 2006 o cifra de afaceri cumultata de 46,312 miliarde de euro si profituri de 4,519 milliarde de euro, potrivit unei analize Prime Transaction. Austriecii de la OMV sunt liderii pietei de profil, fara a include in rezultatele inregistrate de companie si pe cele ale Petrom, achizitia romaneasca a grupului austriac.

Rezultatele financiare ale companiilor ce activeaza in domeniul petrolier au fost influentate in primul trimestru al acestui an de continuarea tendintei de crestere a cotatiilor petroliere pe pietele internationale. Scaderea exporturilor de titei din Nigeria si Irak, precum si pericolul interuperii livrarilor din Iran au fost principalele cauze ale cresterii cotatiilor petroliere, cele trei tari fiind printre primii producatori mondiali si exportatori de titei (de exemplu, 12% din importurile de titei ale Statelor Unite provin numai din Nigeria).

Astfel, marjele de rafinare au scazut in aceasta perioada. Pretul de desfacere al produselor petroliere a crescut de asemenea, insa intr-un ritm inferior pretului titeiului. Segmentul de rafinare a adus asadar tuturor companiilor petroliere pierderi sau profituri in scadere.

In general, se mai arata in analiza Prime Transaction, s-a observat ca scaderea marjelor din rafinare a avut o amploare mai mica decat cresterea marjelor din explorare si productie, astfel incat exista premisele ca ritmul de crestere a profiturilor companiilor care exploateaza campuri petroliere sa se mentina si in al doilea trimestru din acest an. Asta mai ales in ipoteza stabilizarii cotatiilor titeiului in jurul actualelor valori (cotatiile petroliere au continuat sa urce si dupa luna martie, in medie cu circa 6,5%, momentan cu o stabilizare in jurul palierului de 70 USD/baril).