Angajatii din 14 oficii postale din Capitala continua protestele incepute in urma cu o zi, factorii postali din alte unitati anuntand ca intentioneaza sa opreasca lucrul, a declarat liderul filialei Bucuresti a Sindicatului Lucratorilor din Posta Romana, Marian Ciubeica, scrie Mediafax.

Liderul sindical a spus ca oficiile postale 39, 35, 7, 53, 61, 6, 8, 38, 72, 20, 12, 82, 10 si 4 din Capitala sunt inchise in acest moment, alte unitati urmand sa fie inchise.

Presedintele filialei Bucuresti a SLPR sustine ca dupa protestele de luni nu a existat nicio reactie din partea conducerii Companiei Nationale Posta Romana, "nici macar un telefon", ceea ce face ca nemultumirea oamenilor sa creasca.

"Este pentru prima oara in 23 de ani cand se intampla asa ceva", a spus Marian Ciubeica.

Presedintele SLPR, Matei Bratianu, a declarat ca actiuni similare au loc si in oficii postale din Cluj.

Peste 1.500 de postasi din 21 de oficii din Bucuresti au intrerupt lucrul luni, nemultumiti ca cei din conducerea Companiei Nationale Posta Romana vor sa impuna un numar de zile neplatite si sa reduca programul de lucru pentru toti salariatii, a declarat pentru MEDIAFAX liderul sindical Matei Bratianu.

Presedintele Sindicatului Lucratorilor din Posta Romana declara ca factorii postali de la oficiile 39, 7, 77, 4, 10, 19, 82, 61, 53, 57, 76, 37, 24, 69, 9, 67, 30, 27, 74, 75 si de la magazia Odoarei au iesit in fata unitatilor, refuzand sa plece pe teren.

Bratianu preciza ca angajatii sunt nemultumiti de faptul ca ar urma sa li se impuna intre una si patru zile neplatite, iar pentru acest lucru nu este necesara consultarea sindicatelor, intrucat exista o prevedere in Codul muncii care permite acest lucru.

Postasii din Bucuresti sunt nemultumiti si de faptul ca le-a fost anulata o cursa pe zi, desi acestia sunt obligati sa faca doua curse zilnice din cauza volumului mare de corespondenta.

Liderul sindical a mai spus ca oamenii sunt nemultumiti si din cauza faptului ca cei din conducerea CNPR refuza sa faca disponibilizari colective in urma carora oamenii ar primi salarii compensatorii si ar putea sa beneficieze de indemnizatie de somaj, preferand sa reduca programul de lucru cu o ora sau doua pentru toti salariatii, ceea ce atrage si o reducere salariala de 15-20 la suta.

Ponderea cheltuielilor salariale raportata la veniturile Postei Romane a crescut in perioada 2009 - 2012 de la 63% la 71%, comparativ cu o medie de 51% la operatorii postali din Europa, situatie care afecteaza competitivitatea companiei in contextul liberalizarii pietei serviciilor postale.

In acelasi timp, volumul prestatiilor postale a scazut continuu in perioada 2009 - 2012, inscriinduse intr-un trend global determinat de evolutia tehnologica si dezvoltarea comunicatiilor online.

"Conducerea Companiei Nationale Posta Romana (CNPR) a incheiat cu Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania (SLPR), in septembrie 2012, un acord ce prevedea, printre altele, aplicarea rezultatelor normarii efectuate in anul 2011", se arata intr-un comunicat al CNPR transmis "in contextul aparitiei unor manifestari neautorizate ale salariatilor din unele subunitati postale".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
UPDATE Transportatorii protesteaza miercuri in fata Guvernului