Securitatea din Romania primea in anii '80 plati pentru sume de 6 cifre de la Ikea, ca parte a unui deal al producatorului suedez de mobila cu o companie romaneasca, potrivit unor documente obtinute de The Guardian.

Dosare desecretizate din Arhivele Securitatii sugereaza ca firma de mobilier suedeza Ikea a acceptat sa fie suprafacturata, iar unele din aceste plati erau depozitate intr-un cont controlat de Securitate, arata The Guardian.

Documentele sugereaza ca firma suedeza era complice in aceasta intelegere. Pe de alta parte, Ikea neaga complicitatea, dar a anuntat ca a lansat o investigatie interna legata de aceasta chestiune. Ikea spune ca nu stia de implicarea Securitatii in operatiunile comerciale pe care le derula in anii '80 in Romania.

Aceste informatii, noteaza The Guardian, ridica noi intrebari cu privire la operatiunile Ikea din perioada Razboiului Rece, cand compania a folosit si detinuti politici din estul Germaniei in fabricile sale. Ikea a fost una din putinele companii din vest care au profitat de deschiderea unora din tarile din blocul sovietic pentru business in anii '80. Ikea era in special atrasa de resursele de cherestea si forta de munca ieftina din tari ca Romania.

Ikea, contract de 10 mil. lire sterline pe an cu productorul de cherestea Tehnoforestexport

Astfel Ikea a incheiat o intelegere cu Tehnoforestexport, producatorul de cherestea detinut de stat, in 1981. Intelegerea dintre cele doua companii valora 10 mil. de lire sterline pe an pana la mijlocul anilor '80. Potrivit documentelor din Arhivele Securitatii, Securitatea folosea o companie speciala de comert exterior, ICE Dunarea, pentru a „mulge” bani din aceste intelegeri. Se crede ca Securitatea a facut miliarde de dolari din diferite trucuri comerciale precum acesta.

Desecretizarea acestei parti a arhivei Securitatii in acest an a inceput sa faca lumina asupra unora din aceste operatiuni economice. In dosarele Ikea, care aveau numele de cod Scandinavica, si copiile contractelor dintre Tehnoforestexport si Ikea se detaliaza cum a ajuns Securitatea sa fie implicata in intelegerea dintre cele doua companii.

Cum mulgea bani Securitatea din contractul Ikea cu Tehnoforestexport

O nota, din mai 1986, scrisa de un ofiter de securitate al carui nume nu este mentionat, spune ca in martie 1983 s-au luat, prin cooperare, cateva masuri prin care puteau fi executate operatiuni valutare speciale. „Acestea au constat in colectarea unui comision de 1,85% din suma rezultata din suprafacturarea agreata cu partenerul strain

O a doua nota, datata 27 septembrie 1968 si marcata ca- Top Secret, Copie Unica- arata ca „Operatiunea de colectare valutara Scandinavica” a fost initiata cu „scopul de a primi valuta prin suprafacturarea din contractul intre ICE Tehnoferestexport cu Ikea din Suedia, evaluat la 97 milioane de coroane suedeze (13,6 mil. dolari americani)”. In nota se adauga ca Ikea a "transferat in contul nostru temporar 165,005.201 coroane suedeze". Nota este semnata Eftimie Gelu, pseudonimul folost de Constantin Anghelache, acum presedinte executiv al clubului de fotbal Dinamo. Anghelache nu a dorit sa comenteze informatiile. Unele documente sugereaza ca unele din supraplatile efectuate de Ikea urmau sa fie inapoiate mai tarziu intr-un cont din Berlinul de Est, insa fara dobanda acumulata.

Un document dezvaluie ca Securitatea a rambursat fondurile in circa 6 luni, timp in care a facut peste 41.000 de dolari din dobanda. La un moment dat se mentioneaza ca un manager din Ikea, numit in dosare Ingvar Nilson, a calatorit in Romania pentru a incerca sa recupereze banii. Dosarele nu mai includ si alte mentiuni legate de astfel de operatiuni in anii urmatori. Operatiunea Scandinavica s-a inchis in 1988, cand Ikea a intrerupt relatiile cu Tehnoforestexport. Pe parcursul a 7 ani, partenerul roman al Ikea a produs o gama larga de mobilier care a fost exportat catre magazinele Ikea din Suedia, Germania, Danemarca, Austria, Franta, Belgia sau Olanda.

Ikea neaga ca ar fi facut plati catre Securitate cu buna stiinta

Ikea neaga ca ar fi platit Securitatea. Intr-o declaratie, compania a spus ca analizeaza dosarele Securitatii ca parte a unei investigatii legate de aceste dezvaluiri. „Era normal in acele vremuri si in acea parte a lumii sa lucrezi cu comisioane. Noi am avut un singur partener de afaceri Tehnoforestexport", a declarat Henrik Elm, global purchasing manager Ikea pentru The Guardian. Elm a explicat ca acea colaborare se baza pe pretul produsului plus o structura cu doua comisioane, unul pentru compania romaneasca, sa isi acopere operationalul si tehnologia si un altul pentru Ikea, in scopuri comerciale si pentru a transfera know-how si tehnologie catre producator.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri