LafargeHolcim, grupul rezultat in urma fuziunii dintre gigantii cimentului Lafarge (Franta) si Holcim (Elvetia), a decis vanzarea operatiunilor francezilor din Romania, ca parte a strategiei de a renunta la o parte din activele detinute atat in Europa cat si in lume.

Lafarge este pe punctul de a renunta la operatiunile pe care le detine in Romania, dar si in in alte state europene. Astfel, in urma fuziunii dintre Lafarge si Holcim, francezii vor sa renunte la toate activele pe care le detin in Romania si Germania, in timp ce in Austria, Franta, Serbia si Marea Britanie noul grup format din cele doua companii se pregateste sa isi vanda doar anumite operatiuni fie ale Holcim, fie Lafarge.

In urma exitului Lafarge din Romania, grupul elvetiano-francez va ramane doar cu activitatea desfasurata de catre Holcim in Romania. Holcim a ramas anul trecut cel mai mare jucator de pe piata cimentului, raportat la valoarea cifrei de afaceri, fiind singurul jucator care a inregistrat un rulaj ce a depasit 200 de milioane de euro.

Astfel, elvetienii au inregistrat anul trecut afaceri de 202 milioane de euro, in scadere cu 5% fata de nivelul inregistrat in 2012. Holcim si-a continuat insa trendul negativ si a ramas pe pierdere in 2013, insa raporteaza un rezultat net mai bun decat in 2012. Astfel, compania elvetiana a inregistrat anul trecut pierderi de 1,4 milioane de euro, fata de 8,5 milioane de euro in 2012. Si numarul de angajati a avut de suferit, Holcim ajungand la 816 angajati, fata de 942 cati avea in la finele anului 2012.

Activitatea locala a grupului LafargeHolcim, rezultat in urma fuziunii dintre cei doi giganti, se va concentra pe viitor doar pe productia de ciment a elvetienilor, companie care detine in Romania doua fabrici de ciment, in Campulung si Alesd, o statie de macinare si un terminal de ciment la Turda, 13 statii ecologice de betoane, trei statii de agregate, doua statii de lianti speciali si un terminal de ciment in Bucuresti.

Fuziunea dintre Holcim si Lafarge va crea astfel un gigant cu vanzari de 44 de miliarde de dolari si o valoare de circa 60 de miliarde de dolari.

Cine ar putea cumpara fabricile Lafarge din Romania

Producatorul de ciment mexican Cemex, unul dintre cei mai mari jucatori in industria de profil, sustine ca fuziunea dintre Holcim si Lafarge va fi un semnal pozitiv pentru industrie si nu exclude posibilitatea unor posibile achizitii de fabrici detinute de catre elvetieni si francezi.

Seful Cemex a mai precizat ca daca ar fi nevoit sa faca noi achizitii el s-ar indrepta mai mult catre piete in dezvoltare, sugerand ca o eventuala achizitie in Statele Unite nu ar fi oportuna. „Avem suficiente active pe piata din SUA”, a spus Fernando Gonzales

Nu doar mexicanii au pus ochii pe fabricile Lafarge si Holcim, ci si marii producatori de profil din Turcia, Rusia, chiar si din China. Companiile de profil au inceput deja sa cumpere o parte din aceste active. Argos, cel mai mare producator de ciment din Columbia, a precizat ca va plati 50 de milioane de euro pentru o companie detinuta de catre Lafarge si Holcim in Guiana Franceza.

Legile concurentiale din Turcia, al cincilea cel mai mare producator de ciment din lume, interzic firmelor sa detina o cota de piata de mai mare de 25% din piata, incurajand companiile turcesti sa caute oportunitati de dezvoltare pe alte piete.

Fondul de pensii Oyak din Turcia a inceput discutiile la nivel international si a alocat 3 miliarde de dolari, in cash, pentru oportunitati aparute in urma fuziunii dintre cei doi giganti. Oyak detine cinci companii de ciment listate, printre care Adana Cimento, Mardin Cimento, Bolu Cimento, Unye Cimento si Aslam Cimento. Totodata, CEO-ul Limak Holdim si-a aratat interesul pentru achizitia unor fabrici detinute de Holcim si Lafarge si a aratat ca deja si-a alocat buget pentru astfel de opotunitati vizand sa devina cel mai mare producator de ciment din Turcia.

Sursa foto: holcim.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri