Compania Cotnari, unul dintre principalii producatori de vinuri din Romania, a primit Marea Medalie de Aur la Concursul International de Vinuri, care s-a desfasurat in Canada.

Cotnari a obtinut aceasta distinctie pentru vinul Tamaioasa Romaneasca din Podgoria Cotnari. Medalii de aur au obtinut si Chateau Cotnari 2012 si Grasa de Cotnari 1992. In plus, producatorul a obtinut si o medalie de argint pentru Grasa de Cotnari 2005.

“Selections Mondiales des Vins” este un concurs creat in anul 1983 si se desfasoara in fiecare an la Quebec. Juriul celei de-a 21-a editii a fost format din 39 de membri din intreaga lume, care au degustat timp de patru zile peste 1.000 de probe de vin.

Cotnari a incheiat anul trecut cu afaceri de 107,3 mil. lei si un profit de 3,6 mil. lei, potrivit datelor furnizate de Ministerul Finantelor. Compania avea un numar mediu de 310 angajati.

Producatorii din sectorul vitivinicol din Romania vor beneficia de un sprijin financiar din partea Uniunii Europene de 47,7 mil. euro pentru perioada 2014-2018. In Romania, printre cei mai importanti jucatori din piata vinului, estimata la 400 mil. euro, se numara alaturi de Cotnari si Murfatlar, Jidvei sau Cramele Recas. Romania se mentine in topul celor mai mari zece consumatori de vin la nivel mondial, cu un consum de 22-24 litri per capita, care se afla insa la jumatate fata de statele dezvoltate, cu o medie de 50 de litri pe cap de locuitor.

Producatorii de vin sustin ca...
Citeste si: Cultura vitei-de-vie, afectata semnificativ de inghet si grindina

Patrimoniul viticol reprezinta 2,4% din suprafata arabila a Romaniei, ceea ce ne plaseaza pe locul sase in Europa dupa suprafata viticola si pe locul sapte la productia de struguri si vin. Productia de vin a fost anul trecut de 3,31 mil. hectolitri. 2009 a fost anul de varf, cu o productie de 5,36 mil. hectolitri.


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Jocurile Invictus: Romania a cucerit doua medalii de aur