Guvernul roman solicita partii ucrainene achitarea datoriei estimate la 350 mil. dolari aferente constructiei combinatului Krivoi Rog. Decizia Executivului se suprapune pe decizia partii ucrainene de a scoate la licitatie participatia sa la zacamantul de minereu, proces de privatizare in care Mittal Steel concureaza cu alti giganti in industria otelului
Guvernul roman a trimis o scrisoare cabinetului ucrainean solicitand achitarea datoriei estimate la 350 mil. dolari pentru constructia combinatului Krivoi Rog (Ucraina), care realizeaza lucrari integrate de minerit si procesare pentru zacaminte oxidate, se arata, ieri, in cotidianul ucrainean Kommersant.

Romania a evaluat investitia realizata din 1987 la combinatul ucrainean la 350 de milioane de dolari si a solicitat rambursarea creantelor de la partea ucraineana prin cedarea catre compania Mittal Steel a echivalentului de minereuri de fier extras de la Krivoi Rog Gokor, care ar putea servi ca sursa de materii prime fostului combinat Sidex, aflat acum in proprietatea companiei indiene.

Decizia Executivului roman de a cere partii ucrainene achitarea datoriei in echivalent de minereu de fier extras se suprapune pe decizia partii ucrainene de a scoate la licitatie participatia sa la zacamantul de minereu de la Krivoi Rog Gokor, eveniment programat pentru data de 2 noiembrie.

Expertii contactati de cotidianul ucrainean considera ca partea romana a fost determinata de compania Mittal Steel sa faca aceste solicitari, de vreme ce isi asuma atat plata creantelor catre statul roman, cat si noi investitii in combinat.

Castig ori doi

De fapt, decizia Mittal Steel de a prelua combinatul din Ucraina este benefica pentru ambele parti. Castiga atat statul roman, care ar scapa de obligatia de a investi anual sute de mii de dolari in mentenanta combinatului, dar si pentru ca si-ar putea recupera creantele, care ar urma sa fie dirijate ulterior in proportie de 100% catre Fondul Proprietatea, organism special creat pentru a rezolva o alta creanta a statului roman, de data aceasta catre proprietarii deposedati abuziv in timpul regimului comunist. Presedintele FP ne-a declarat, insa, ca toate creantele externe statului roman, printre care si cea detinuta la combinatul din Ucraina, nu mai fac parte, deocamdata, din portofoliul FP.

In plus, castiga si compania indiana, care ar prezenta in fata comisiei de privatizare din Ucraina posibilitatea de a lichida datoriile catre statul roman prin vinderea de peleti, care s-ar intoarce oricum la o companie din proprietatea companiei indiene, fostul Sidex Galati, singurul producator de otel de la noi care ar putea prelucra aceasta materie prima.

Contactati de Curierul National, oficiali din Ministerul Economiei au refuzat sa comenteze aceasta informatie, iar compania indiana nu a prezentat o pozitie oficiala pana la inchiderea editiei.

Mittal pluseaza cu Arcelor

Ucraina va scoate la licitatie participatia sa la zacamantul de minereu de la Krivoi Rog Gokor in data de 2 noiembrie, in speranta ca tranzactia se va incheia pana la finele acestui an, potrivit unui oficial ucrainean al Oficiului Participatiilor de Stat, citat de publicatia Steel Business Briefing.

Ucraina detine 56,4% din combinatul de la Krivoi Rog, iar participatia Romaniei este de 28%, restul apartinand Slovaciei.

Mittal Steel si compania ruseasca Metalloinvest sunt principalele societati interesate de preluarea combinatului Krivoi Rog Gokor, mai arata publicatia ucraineana. Cu toate acestea, un alt investitor puternic, compania Arcelor, si-a afirmat ieri intentia de a participa la privatizarea combinatului din Ucraina, arata portalul rus Rusmet. Arcelor apartine din luna iulie a acestui an companiei Mittal Steel in proportie de mai mult de 90%. Ministrul Industriei din Ucraina a anuntat ca Mittal Steel s-a oferit recent sa creeze o societate mixta pentru construirea viitorului combinat Krivoi Rog Gokor, din care 40% sa apartina guvernului, iar 60% companiei Mittal Steel.

Indienii au propus achitarea datoriei Ucrainei catre Romania si asumarea de investitii de 160 mil. dolari in viitorul combinat. Compania rusa Metalloinvest si grupul ucrainean Smart au oferit, de asemenea, oficialilor de la Kiev posibilitatea unui joint venture, firmele fiind dispuse sa investeasca 400 milioane de dolari.

Statul roman, reprezentat de indieni

Exploatarea de la Krivoi Rog are o capacitate de 6,6 milioane de tone de zacamant de fier pe an, cu posibilitatea de a atinge, in urma unui program de restructurare, 10 milioane de tone pe an.

Compania LNM Holding, parte a grupului Mittal, si-a exprimat in 2003 interesul de a prelua combinatul Gokor si s-a oferit sa finalizeze constructia la un cost estimat de 800 milioane de dolari.

In 2004, statul roman a imputernicit aceeasi LNM Holdings sa negocieze, pentru partea romana, conditiile de finalizare a lucrarilor la combinatul ucrainean, ca parte din contractul de privatizare a Sidex.
Banii urmau sa fie recuperati, ca si acum, prin exploatarea peletilor de la Krivoi Rog de catre siderurgia romaneasca, insa investitia a fost blocata.

In 2005, Mittal Steel si-a reafirmat interesul de a investi pana la 300 de mil. dolari in finalizarea proiectului din Ucraina.

Investitii cu 0 castig

Romania a participat, incepand din 1986, la realizarea combinatului minier de imbogatire a minereurilor acide cu continut de fier de la Krivoi Rog. Sumele investite de partea romana se ridicau atunci la aproximativ 800 mil. dolari, iar Romania urma sa-si recupereze investitiile prin importul de peleti de la Krivoi Rog - de 30,9 milioane de tone anual. Termenul de executie a lucrarii era 1990, insa dezmembrarea Uniunii Sovietice a stricat planurile metalurgistilor.

Finalizarea constructiei a fost prelungita, apoi, pana in 1992, iar in 1998 lucrarile au fost sistate din decizia partii ucrainene, miscare de pe urma careia statul roman s-a ales doar cu investitii inutile de cateva sute de mii de dolari intr-un obiectiv care nu i-a adus pana acum niciun beneficiu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri