"Mahindra asteapta deciziile privind disponibilizari, restructurarea si vanzarea pe active. Romcontrol a finalizat evaluarea activelor si urmeaza sa redacteze raportul", a declarat pentru NewsIn resedintele AVAS, Razvan Orasanu.Presedintele AVAS a precizat ca la sediul institutiei au fost transmise in jur de 200 de cereri de disponibilizare de catre salariati ai Tractorul si a considerat ca gestul lor ar putea fi explicat prin teama de presiuni din partea sindicatelor.

Inscrierea angajatilor Tractorul pe lista de disponibilizari nu s-a incheiat, inca, iar Orasanu nu a vrut sa mai avanseze un alt termen, asa cum a procedat la inceputul lunii august cand a anuntat ca oferta era valabila cel mult trei saptamani. Conducerea autoritatii vrea sa se asigure ca fiecare angajat este corect informat si poate opta pentru disponibilizare in cunostinta de cauza.

In privinta restructurarii uzinei brasovene, Orasanu a spus ca in toate scenariile pe care le-a analizat AVAS, Tractorul nu va scapa de pierderi. "Tractorul pierde bani si din activitatea curenta, adica peste 2.500 euro la fiecare tractor fabricat, iar anul trecut productia a fost de un tractor la un om", potrivit presedintelui AVAS.

Citeste si:

Vanzarea pe module viabile a societatii este cea mai buna sansa pentru privatizarea Tractorul, in opinia lui Orasanu, care a spus ca nu exista niciun alt producator de tractoare in afara de Mahindra interesat de societatea romaneasca. AVAS a primit, pana acum, scrisori de intentie de la diverse societati, cum sunt: Basprodex SRL Brasov, Ilie Carabulea, Inter Agro Wine, Industrial Trust Provider, reprezentata de Bagiu Ovidiu Ilie, Mass Financial Corporation, reprezentata de Mircea Popescu, si Societatile Comerciale Romane. Niciuna dintre societatile interesate nu este producatoare de tractoare.

AVAS a gasit, potrivit lui Orasanu, solutii temporare pentru a nu opri productia de la Tractorul. Astfel, Distrigaz urmeaza sa-si recupereze o datorie prin scoaterea la licitatie a unei hale pe care s-a pus sechestru, dar actiunea furnizorului de energie nu va afecta procesul de productie, potrivit sefului AVAS.

Printre solutiile temporare, guvernul a luat in calcul si o eventuala hotarare prin care se va subventiona cumpararea de masini agricole de catre fermieri. Astfel de acte normative au mai fost aprobate in sprijinul uzinei din Brasov, desi numele societatii nu apare explicit. Orasanu a spus ca nu a propus in guvern o astfel de masura, dar ca ea a fost discutata. "Pentru acest an, exista, in bugetul Ministerului Agriculturii 900 miliarde lei vechi pentru subventionare si cred ca s-a cheltuit jumatate pana acum", a mai spus Orasanu.