Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere si Independente din Petrom (FSLIP), Liviu Luca, ameninta ca dupa aderare va da in judecata Executivul, daca proiectul de hotarare privind transferul a 8% din Petrom catre salariati nu iese in forma dorita de el
Dupa aderare, ma gandesc sa dau Guvernul in judecata, a declarat citat de NewsIn Liviu Luca. Presedintele FSLIP a adaugat ca o impartire justa a actiunilor care le revin salariatilor inseamna distribuirea acestora celor care au lucrat in Petrom intre 1997, anul infiintarii companiei, si momentul cand va fi aprobata hotararea de Guvern. Luca a mai spus ca asteapta un alt ministru al Justitiei, care sa ia o decizie in favoarea angajatilor celei mai mari companii petroliere din tara.

Seful sindicalistilor din Petrom este in favoarea proiectului de hotarare elaborat de Ministerul Economiei si Comertului (MEC), care prevede transferul actiunilor catre salariati din perioada 1997-13 decembrie 2004, data cand s-a finalizarat privatizarea societatii. El a criticat decizia ministrului Justitiei, Monica Macovei, de a nu aviza proiectul de act normativ al MEC pe motiv ca nu pot beneficia de prevederile acestuia decat "salariatii de astazi" ai Petrom.

Luca a reluat din nou ideea, potrivit careia cea mai buna varianta pentru transferul actiunilor Petrom ar fi fost distribuirea acestora prin intermediul asociatiei salariatilor al carei presedinte este. Aproape fiecare angajat al Petrom are credite la banci aproape la limita impusa de BNR si nu va putea sa ia un nou imprumut pentru a cumpara pachetul de actiuni, care ii revine si care este evaluat la circa 3.000 de euro. Tot PAS-ul (Asociatia Salariatilor, n.red.) va lua creditul, iar angajatul va garanta acest credit cu actiunile, a subliniat seful sindicalistilor din Petrom.

Ministrul Justitiei a refuzat sa avizeze proiectul de hotarare de Guvern referitor la transferul a opt% din actiunile Petrom catre salariati in forma elaborata de MEC. Monica Macovei a cerut Ministerul Economiei sa ia un punct de vedere asupra respectivului proiect de act normativ de la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii intrucat, in opinia sa, includerea fostilor salariati printre beneficiarii actiunilor este o discriminare pozitiva.

Actul normativ care reglementeaza preluarea de catre angajatii Petrom a unui pachet de 8% din actiuni, la acelasi pret la care a cumparat si actionarul majoritar, grupul austriac OMV, este un subiect dezbatut de mai mult de un an de zile. Ministerul Economiei a respins intentia Asociatiei Salariatilor de a prelua in numele angajatilor, intreg pachetul, cu asigurarea finantarii prin intermediul unei banci, preferand sa promoveze un proiect care stabileste ca actiunile vor putea fi cumparate numai direct.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri