Complexul petrochimic Borzesti-Onesti a intrat in atentia companiei Petrochemical Holding din Austria, care mai detine si rafinaria Rafo prin Calder-A International, parte a holdingului austriac. Magnatul rus, Iakov Goldovskiy, actionar al Petrochemical Holding, a declarat in cadrul unei vizite surpriza la Onesti, ca vor fi facute investitii masive in Rafo si Carom (singurul producator de cauciuc sintetic din tara). Insa acesta a precizat ca are in vedere si preluarea Chimcomplex si Uton, fapt ce ar duce la preluarea totala a platformei petrochimice asa cum arata ea in urma cu 20 de ani.

Platforma industriala Borzesti-Onesti, construita la mijlocul anilor ‘50 cu ajutorul tehnologilor rusi si din alte tari din fostul “spatiu socialist”, a intrat, in ultimii 15 ani, o data cu separarea sa juridica in patru firme principale (Rafo, Carom, Chimcomplex si Uton), dar si cu anuntarea privatizarii acestora, in atentia grupurilor de investitori provenite, in cvasitotalitatea lor, din tarile fostei URSS si din Romania.

Omul de afaceri rus, Iakov Goldovski, actionar al companiei Petrochemical Holding din Viena, din care face parte si Calder-A International, actual proprietar majoritar al Rafo, a readus, pe durata discutiilor avute cu echipele manageriale de la rafinarie si de la Carom, sperantele onestenilor pentru redresarea economica a intregii zone Borzesti-Onesti, informeaza Rompres.

Mesajul acestuia releva faptul ca holdingul cu sediul la Viena doreste sa investeasca masiv atat la Rafo, cat si la Carom, dar ar avea planuri mari si pentru Chimcomplex si Uton. dica pentru toata platforma petrochimica.Goldovskiy urmeaza sa revina peste 10 zile pentru a analiza situatia constatata de specialistii economico-financiari care l-au insotit.

Rafo, in umbra falimentului

Rafo datorita modernizarilor facute in ultimii ani, in special pentru cresterea calitatii productiei si protectia mediului, dar si prin sporirea valorii productiei ca urmare a situatiei din petrolul mondial, a ramas, in continuare, cea mai importanta firma din Onesti.

Ramane de solutionat, cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), problema “datoriilor istorice”, frana ce ar putea duce, la finele lunii decembrie, chiar la un faliment in cazul neindeplinirii “planului de reorganizare” aprobat in justitie. ea mai buna privatizare a fost, pana in prezent, pentru Chimcomplex, achizitionata de Grupul Societatilor Comerciale Romane, controlat de omul de afaceri Stefan Vuza. Chimcomplex a rezistat presiunilor economiei de tranzitie si se pregateste de aplicarea unor noi investitii.