Potrivit lui Oprea, cele 37 de microhidrocentrale vor fi scoase la licitatie la inceputul lunii noiembrie, urmand ca in perioada 17-20 decembrie sa se organizeze licitatiile propriu-zise."Pana la sfarsitul acestui an, Hidroelectrica va vinde 57 de microhidrocentale", a mai spus directorul general al producatorului de energie hidroelectrica, citat de NewsIn.

La finele anului trecut, Hidroelectrica privatizase 38 de microhidrocentrale.
Potrivit angajamentelor luate de Romania in fata Comisiei Europene, pana la sfarsitul anului 2007, Hidroelectrica trebuie sa privatizeze toate cele 150 de microhidrocentrale functionale, pe care le are in proprietate.

Hidroelectrica a vandut luni si marti prin licitatie publica 20 de microhidrocentrale din bazinele raurilor Suceava, Iuhod (Mures), Casin (Bacau) si Iod (Mures) in schimbul a aproximativ 32,5 milioane de lei (9,28 milioane de euro). Consortiul condus de Martifer Portugalia si compus din companiile Gesin si Moinhos Do Oeste (ambele din Portugalia) a castigat, marti, licitatia pentru achizitia a cinci microhidrocentrale din bazinul raului Casin (Bacau), platind pentru acestea circa 5,2 milioane de lei. Compania Hidroconstructia a achizitionat, tot marti, prin licitatie, alte trei microhidrocentrale, din bazinul raului Iod (Mures), pentru suma de 3,7 milioane de lei.

Hidroelectrica a vandut, luni, prin licitatie publica, 12 microhidrocentrale din bazinele raurilor Suceava si Iuhod (Mures), in schimbul a 24,6 milioane de lei. Cele 12 microhidrocentrale au fost vandute in doua licitatii. Primele zece microhidrocentrale de pe raul Suceava au fost adjudecate de Electromagnetica pentru suma de pornire de 23,4 milioane de lei. Celelalte doua microhidrocentrale de pe raul Iuhod Mures au fost cumparate, tot la pretul de pornire, de catre Hidroconstructia pentru 1,2 milioane de lei.

Reprezentantii producatorului de energie hidroelectrica au mai spus ca noii proprietari ai celor 20 de microhidrocentrale s-au angajat prin contractele de vanzare-cumparare ca in urmatorii cinci ani vor investi in acestea circa 3,465 milioane euro. Pentru microhidrocentralele de pe raul Suceava noul proprietar Electromagnetica va trebui sa aloce 2,1 milioane de euro, in timp ce Hidrocontructia, care a castigat doua licitatii, va investi cel putin 515.000 de euro in urmatorii cinci ani. Consortiul condus de Martifer Portugalia va trebui sa finanteze cu cel putin 850.000 de euro modernizarea celor cinci microhidrocentrale cumparate marti.