Electroputere Craiova ar putea fi vanduta pe un euro, in schimbul angajamentului cumparatorului ca va prelua datoriile si va face investitii in productie, a declarat presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Teodor Atanasiu
"Am discutat cu premierul varianta vanzarii pe un euro a unitatii Electroputere, pentru ca nu poate fi impartita pe fluxuri de productie sau pe active intrucat acestea se suprapun, sunt in interdependenta, nu pot fi separate. Astfel ca vom vinde intregul pachet de actiuni pe un euro si vom lua in calcul doar oferta de investitii si preluarea datoriilor", a explicat Atanasiu pentru NewsIn

AVAS urmeaza sa pregateasca o hotarare de guvern speciala prin care sa aprobe metoda de vanzare pe un euro a uzinei Electroputere Craiova si, de asemenea, sa realizeze toate calculele necesare pentru a stabili cuantumul la care se va ridica investitia, astfel incat sa poata fi continuata productia. Potrivit lui Atanasiu, AVAS va face o grila de punctaj care nu se va axa pe valoarea de cumparare a actiunilor, ci pe programul investitional si pe plata datoriilor.

"Nu exista cumparatori care sa fie interesati sa preia societatea, din cauza datoriilor uriase. A-TEC Industries AG a fost singura companie care si-a manifestat interesul in acest sens, dar a fost doar o discutie de principiu si nu pot sa plateasca toate datoriile", a precizat presedintele AVAS.

Companiile care au depus scrisori de interes la AVAS pentru privatizarea Electroputere ar putea forma consortii si sa prezinte planuri de investitii ca sa poata prelua fiecare activele care ii intereseaza.

Atanasiu renunta astfel la metoda de privatizare a Electroputere, dar si a altor companii de stat cu datorii, promovata de fostul presedinte al AVAS, Razvan Orasanu, care vroia sa modifice legislatia astfel incat investitorul sa beneficieze de stergerea datoriilor in contrapartida cu investitii echivalente. Atanasiu a opinat ca o astfel de lege nu ar putea fi aprobata. "Nu trece o asemenea lege, care sa prevada stergeri de datorii. Trebuie sa ne adaptam practicii europene care nu accepta astfel de metode", a precizat presedintele AVAS.

Datoriile Electroputere sunt de 40 milioane de euro. Metoda de vanzare pe un euro (la acea vreme pe un dolar) a mai fost folosita in anii 90, in cazul uzinei Roman Brasov de exemplu, si a suscitat multe comentarii si nemultumiri, fiind considerata o modalitate nu tocmai ortodoxa de privatizare. O alta societate privatizata pe un dolar a fost, in 1997, IMGB Bucuresti.

Pachetul de actiuni pe care il detine AVAS la Electroputere este de 62,82%. Uzina din Craiova este principalul producator de aparatura electrica si de locomotive din Romania. Anul trecut, Electroputere a inregistrat o cifra de afaceri de peste 8,5 milioane euro, dar si pierderi de circa doua milioane euro.

AVAS a primit, in 2005 si 2006, 17 scrisori de intentie pentru privatizarea societatii Electroputere Craiova, din care numai patru apartin unor companii romanesti. Cei 17 potentiali investitori sunt, in ordinea depunerii scrisorilor: Asociatia Salariatilor ELPAS, Romania, DAB LTD impreuna cu Electromec, Grecia; DAB LTD, Grecia; Bombardier, Germania; Horvath Holding, Ungaria; Serviciile Comerciale Romane, Romania; A-TEC Industries AG, Austria; Gieberei Heunisch GMBH, Germania; Skoda Holding, Cehia; Goetzpartners Corporate Finance GMBH, Germania; Bhart Heavy Electricals Ltd, India; Xedox Exim SRL, Romania; Pramac Group, Italia; Zhuzhou Times Electric Group, China; Mytilineos Holding, Grecia, Masterfield Investement Group, SUA; Inda SA, Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri