In contextul crizei imunoglobulinei actuale, Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) sustine ca sunt necesare solutii pe termen lung si de fond pentru rezolvarea crizei medicamentelor, care sa vizeze cresterea bugetului alocat medicamentelor si modificarea mecanismului de calcul al taxei clawback.

,,Decizia de a suspenda taxa clawback pentru o anumita categorie de medicamente, astfel incat pacientii sa nu mai intampine dificultati in a le gasi in farmacii este o masura care adreseaza simptomele, nu cauza problemei. Desi salutara pentru o categorie de pacienti, aceasta masura va transfera problemele de aprovizionare cu medicamente catre alte categorii de pacienti.

Devine clar ca actualul mecanism de clawback si-a depasit limitele si actioneaza acum impotriva pacientilor. Romania traverseaza o etapa de crestere economica sustinuta, iar in perioada imediat urmatoare incep dezbaterile in Parlament pe marginea bugetului pentru anul viitor. Credem ca este o oportunitate majora pentru autoritati sa aloce banii necesari si sa modifice modelul taxei de clawback astfel incat pacientii sa nu se mai confrunte cu astfel de situatii.

In plus, credem ca ar trebui ca discutiile pe aceasta tema sa plece de la nevoile pacientilor, nu de la calcule financiare. Inca o data, companiile membre ARPIM isi arata disponibilitatea de a lucra alaturi de autoritati pentru a gasi de urgenta cele mai bune solutii pentru pacientul roman si pentru a evita adancirea crizei de medicamente cu care se confrunta sistemul de sanatate in acest moment, a declarat Liviu Popescu, director relatii externe al ARPIM.

Companiile farmaceutice membre ARPIM sunt: Abbvie, Alcon, Amgen, Angelini Pharmaceuticals, Astellas Pharma, AstraZeneca, Bayer, Berlin-Chemie, A. Menarini, Boehringer Ingelheim, Boiron, Bristol Myers Squibb, Chiesi, Eli Lilly, GlaxoSmithKline, Ipsen, Johnson & Johnson, Lundbeck, Merck Romania, Merck Sharp & Dohme, Novartis Pharma Services Romania, Novo Nordisk Farma, Pfizer, Roche, Sanofi Aventis, Servier Pharma, Shire, Takeda Pharmaceuticals, UCB Pharma, Vifor Pharma.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri