,,Decizia de a suspenda taxa clawback pentru o anumita categorie de medicamente, astfel incat pacientii sa nu mai intampine dificultati in a le gasi in farmacii este o masura care adreseaza simptomele, nu cauza problemei. Desi salutara pentru o categorie de pacienti, aceasta masura va transfera problemele de aprovizionare cu medicamente catre alte categorii de pacienti.

Devine clar ca actualul mecanism de clawback si-a depasit limitele si actioneaza acum impotriva pacientilor. Romania traverseaza o etapa de crestere economica sustinuta, iar in perioada imediat urmatoare incep dezbaterile in Parlament pe marginea bugetului pentru anul viitor. Credem ca este o oportunitate majora pentru autoritati sa aloce banii necesari si sa modifice modelul taxei de clawback astfel incat pacientii sa nu se mai confrunte cu astfel de situatii.

Citeste si:

In plus, credem ca ar trebui ca discutiile pe aceasta tema sa plece de la nevoile pacientilor, nu de la calcule financiare. Inca o data, companiile membre ARPIM isi arata disponibilitatea de a lucra alaturi de autoritati pentru a gasi de urgenta cele mai bune solutii pentru pacientul roman si pentru a evita adancirea crizei de medicamente cu care se confrunta sistemul de sanatate in acest moment, a declarat Liviu Popescu, director relatii externe al ARPIM.

Companiile farmaceutice membre ARPIM sunt: Abbvie, Alcon, Amgen, Angelini Pharmaceuticals, Astellas Pharma, AstraZeneca, Bayer, Berlin-Chemie, A. Menarini, Boehringer Ingelheim, Boiron, Bristol Myers Squibb, Chiesi, Eli Lilly, GlaxoSmithKline, Ipsen, Johnson & Johnson, Lundbeck, Merck Romania, Merck Sharp & Dohme, Novartis Pharma Services Romania, Novo Nordisk Farma, Pfizer, Roche, Sanofi Aventis, Servier Pharma, Shire, Takeda Pharmaceuticals, UCB Pharma, Vifor Pharma.