Din 2016, Dent Estet face parte din grupul MedLife, unul dintre cei mai mari furnizori privati de servicii medicale din tara. Cum a fost luata decizia de preluare si cum s-au schimbat activitatile Dent Estet dupa ce a intrat sub umbrela MedLife, ne povesteste Cristian Taban, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Inainte de a se alatura businessului sotiei sale, Cristian Taban a muncit peste 13 ani ca manager regional la Henkel, apoi alti 5 ani la General Electric, avand functia de director de vanzari pe Europa. Prin 2015, sotii Taban se gandeau sa vanda o parte din Dent Estet si sa se alature unui jucator din piata de servicii medicale.

“In octombrie, 2015 au inceput discutiile cu MedLife, care au tinut cam pana in aprilie 2016. A fost mai mult o intalnire mutuala, de parca ne-am fi gandit telepatic, daca pot sa zic asa. In acea perioada noi ne gandeam sa ne alaturam unui grup si chiar vorbeam cu mai multi consultati. Am vazut ca fondurile de investitii nu prea vin la firme care au cifra de afaceri de 5 milioane euro, vin la firme cu peste 10 milioane euro. Plus ca, un fond de investitii e impersonal cumva, vine, sta 5 ani si pleaca, iar noi nu asta ne doream. Ne-am gandit ca cel mai bine ar fi sa ne alaturam unui lant anume si din ce citeam in presa, MedLife ni se parea cel mai potrivit”, spune Cristian Taban, director executiv Dent Estet.

In urma tranzactiei, Dent Estet a ramas cu 40% din actiuni si restul de 60% sunt ale MedLife.

Grupul de clinici Dent Estet a raportat o crestere de 15% a cifrei de afaceri in primul semestru al anului 2018, fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 4,8 milioane de euro (peste 22 milioane lei). Numarul de pacienti noi care au fost in clinici a ajuns in prima jumatate a anului la 4.200. Totodata, in primele sase luni ale lui 2018, 14.841 de pacienti unici au trecut pragul clinicilor dentare si au fost efectuate peste 48.000 de vizite si interventii in cabinet.

“Noi lucram pe baza unui business plan, pe care il prezentam in fata unui consiliu. Nu e vorba de un control sever efectuat de MedLife. Ei vor sa crestem la fel de mult cum am crescut inainte de achizitie. In al doilea semestru noi speram sa depasim un pic rezultatele din primul semestru. Anul trecut am terminat cu 8,5 milioane euro cifra de afaceri, frumos ar fi sa ajungem anul acesta la o suma rotunda de 10 milioane euro.

De cand am fost preluati, cifra de afaceri a crescut in 2017 cu 30%, iar anul acesta vom creste probabil cu 20-25%. Este o crestere organica, care inseamna ca toate clinicile existente au crescut prin numarul de pacienti, prin optimizarea programelor pe care le avem si prin extindere”, precizeaza Cristian Taban.

Un alt avantaj al acestei preluari este puterea de negociere pe care o are acum Dent Estet cu furnizorii sai.

Dent Estet se extinde: deschide doua clinici in Sibiu

In octombrie, compania va inaugura doua clinici in Sibiu, o unitate cu 7 unituri pentru adulti, iar cealalta unitate va avea 5 unituri si va fi pentru copii.

“Am plecat in Sibiu sa deschidem o clinica, iar dupa mai multe cautari am gasit doua vile potrivite. Una de 700 mp pentru adulti, iar a doua, inconjurata de brazi ca in povesti, am zis sa o transformam in clinica pentru copii”, mai spune Cristian Taban.

Interviu cu Cristian Taban despre afacerile Dent Estet

Cum a crescut echipa Dent Estet?

Echipa Dent Estet s-a extins la un numar de 250 de specialisti, dintre care 90 sunt medici. Acestia au tratat de-a lungul timpului 75.000 de pacienti. Pe langa medici si asistente, compania are un grup de 7 persoane pentru departamentul de marketing, plus contabilitate & financiar, resurse umane - aproape toate departamentele pe care le are in mod normal o corporatie.

“De medici nu ducem lipsa, sunt multi care ne cauta, iar departamentul nostru de resurse umane vorbeste cu ei si ii alege pe cei mai potriviti. Pe langa cunostinte, ne intereseaza foarte mult atitudinea lor, pentru ca putem sa ii ajutam sa se specializeze mai mult prin diferite congrese, dar atitudinea e mai greu de schimbat. Cei care sunt pozitivi, optimisti, inteleg ce inseamna sa fii partener al grupului nostru. Ei nu vin sa fie ajutati, ei vin sa ne ajute pe noi, pentru ca e o colaborare bileterala.

Cat despre veniturile unui medic, daca ne uitam in Registrul Comertului, putem sa vedem o multime de cabinete care nu au venituri cat are un medic care lucreaza la noi. Noi masuram cati pacienti vin pentru medici si cati pentru clinicile noastre si am vazut ca 30% sunt pentru medici si restul de 70% pentru serviciile grupului. Oana (fondatoarea Dent Estet) a creat un brand, care a devenit puternic in timp si acum ne permitem sa facem branding personal pentru medici. Suntem siguri ca medicii nostri nu vor pleca, pentru ca ceea ce le oferim noi ar fi greu sa-si construiasca singuri”, explica directorul executiv al Dent Estet.

Ce potential are piata de servicii stomatologice din Romania?

Piata de servicii stomatologice din Romania are un potential urias, pentru ca cel putin 50% din populatie nu merge la dentist. Stomatologii nu concureaza intre ei, ei concureaza mai mult cu Sony, Apple, Samsung, Mercedes sau BMW, pentru ca vedem oameni care nu au deloc grija de igiena lor orala, dar au jante la masina la preturi de peste 3.000 euro. Oamenii nu isi strang niciodata bani pentru dentist, nimeni nu face economii pentru igiena orala sau pentru un nou zambet, in schimb, isi strang bani pentru un nou telefon, un nou laptop sau o noua masina, subliniaza Cristian Taban.

Romania este tara paradoxurilor. In anul 2016 au intrat pe piata aproape 1.000 de firme noi, care au deschis clinici si cabinete stomatologice. Pe de alta parte, cei mai multi romani nu trec pe la medicul dentist cu anii, stau fara dinti, folosesc, in medie, putin peste un tub de pasta de dinti pe an si schimba periuta la doi, trei ani. Piata serviciilor medicale stomatologice din tara este dominata de companiile private care detin peste 90% dintre clinicile si cabinetele stomatologice din Romania. Stomatologia este si una dintre specializarile cele mai cautate de viitorii medici, care spera sa-si deschida propriul cabinet.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri