La finalul lunii ianuarie, Metrorex informa despre stadiul lucrarilor la magistrala 5 de metrou, sectiunea Raul Doamnei - Eroilor (Opera), inclusiv Valea Ialomitei. Lucrarile la structura de rezistenta si fundatia la calea de rulare sunt aproape finalizate, la un nivel similar cu cel din noiembrie, in timp de aproape 67% din finisaje sunt gata, avansul lucrarilor fiind de doar 7% in ultimele luni.

La data de 22 ianuarie, stadiul fizic al lucrarilor la magistrala 5 de metrou era urmatorul: 99,67% din structura de rezistenta era finalizata, 99,5% din fundatia la calea de rulare era gata, iar lucrarile la finisaje au avansat pana la 66,94%, un avans redus comparativ cu ultimele luni pentru care Metrorex a oferit informatii.

Stadiul lucrarilor August Octombrie Noiembrie Ianuarie
Structura de rezistenta 97,86% 98,7% 98,98% 99,67%
Fundatie cale de rulare 86,3% 99,5% 99,5% 99,5%
Finisaje 58,9% 58,9% 63,91% 66,94%

Stadiul lucrarilor in fiecare statie de metrou

La statia de metrou Eroilor 2, structura statiei, sapatura in statie si devierea retelelor electrice si a celor de telecomunicatii, de apa, canal si termoficare sunt complet finalizate. Lucrarile la refacerea suprafetelor (90%) si finisaje (80%) au acelasi stadiu ca in luna noiembrie. Astfel, sunt necesare mai multe lucrari in zona de instalatii, in timp ce arhitectura si compartimentarile sunt aproape gata. In prezent se lucreaza la zidarii, tencuieli, sape, stalpi inclinati, constructii interioare si pereti caseta.

Lucrarile la statia Academia Militara bat pasul pe loc in ultimele patru luni; se lucreaza in continuare la inchiderea golurilor tehnologice din plansee si la executia acceselor B si C, se executa zidarii la mezanin si la vestibul, exact cum se intampla in octombrie. De asemenea, celelalte lucrari au stagnat: 89% din retele sunt deviate, 95% din structura statiei este gata si 72% din finisaje sunt finalizate, dar suprafetele inca nu sunt refacute deloc.

Statia Orizont ramane una dintre cele mai avansate. Devierea retelelor, structura statiei si sapaturile sunt realizate complet. Suprafetele sunt aproape refacute (99%), la fel si finisajele (95%), ritmul lucrarilor fiind acelasi cu cel din octombrie si noiembrie, muncitorii lucrand tot la pardoseli, tavane false, montaj piatra si instalatii.

Lucrarile la statia Favorit au stagnat si luna aceasta. Structura statiei, sapaturile si devierile retelelor sunt finalizate inca din noiembrie, iar munca pentru refacerii suprafetelor (96%) si a finisajelor (98%) nu a progresat. Potrivit Metrorex, se lucreaza in continuare la accesul E, pardoseli, tavane false, montajul pietrei si instalatii.

La statia Tudor Vladimirescu se lucreaza tot la refacerea suprafetelor, a tavanelor false si a instalatiilor sanitare si electrice si escalatoare. Lucrarile la devierea retelelor, structura statiei si sapaturi sunt finalizate: 98% din suprafete sunt refacute si 99% din finisaje sunt gata.

La statia Parc Drumul Taberei, lucrari au ramas in acelasi stadiu cu cel din noiembrie: 77% din retele sunt deviate, 94% din structura statiei este gata, 92% din finisaje sunt realizate si doar 20% din suprafete sunt refacute. Se lucreaza la zidarii, tencuieli, instalatii, montaj piatra, constructii interioare, refacerea suprafetelor si devieri de utilitati.

Lucrarile la statia Romancierilor sunt in acelasi stadiu: devierea retelelor si structura statiei sunt realizate, finisajele sunt aproape gata, iar 81% din suprafete sunt refacute. Se lucreaza la accesul D, pardoseli, tavane false, montajul pietrei si instalatii.

La statia Constantin Brancusi, muncitorii lucreaza la accesul A, executia pardoselilor, tavane false, montajul pietrei, instalatii si refacerea suprafetelor. Finisajele sunt aproape gata, iar lucrarile la refacerea suprafetelor au ramas in acelasi stadiu ca lunile trecute, 81%.

La statia Raul Doamnei se lucreaza la accesele A, E si C, armarea si betonarea peretilor caseta la nivelul vestibulului si peron si se executa zidarii la nivelul vestibulului. Doar lucrarile la refacerea suprafetelor au ramas la 40%, in timp ce finisajele sunt tot la nivelul de 54%.

La statia Valea Ialomitei se lucreaza la tavane false, la montajul pietrei si al pardoselilor, la instalatii, la montajul marmurei la nivelul peronului si la spatiile tehnice. Lucrarile la finisaje si la refacerea suprafetelor sunt aproape gata.

Magistrala 5 de metrou, sectiunea Raul Doamnei - Eroilor (Opera), inclusiv Valea Ialomitei, este compusa din 10 statii de metrou si un depou, avand o lungime totala de 6,8 km. Valoarea totala reactualizata conform devizului general este de 3,2 miliarde de lei. O parte din bani vin de la Banca Europeana de Investitii (BEI), mai exact 1,8 miliarde de lei (395 de milioane de euro), in urma semnarii contractului de co-finantare a proiectului.

Inaugurarea metroului, blocata de un dosar aflat in instanta

Directorul general al Metrorex, Dumitru Sodolescu, declara, la inceputul lunii noiembrie, ca metroul pana in Drumul Taberei va fi dat in functiune in 2019, dar inaugurarea acestuia depinde de repunerea pe rol a unui dosar care va permite Metrorex sa semneze cu Alstom contractul pentru sistemul de automatizare. Contestatia formulata de Siemens pentru sistemul de automatizare si protectie a fost respinsa definitiv de instanta, pe 15 noiembrie.

In bugetul publicat in dezbatere de Ministerul Finantelor, Ministerul Transporturilor ar trebui sa aloce 407,2 milioane de lei, anul acesta, tronsonului Drumul Taberei – Universitate, parte din magistralei 5 Drumul Taberei – Pantelimon.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri